Norske Alotta gjør gamle oppdrettsringer om til flytende solkraftverk. Nå ekspanderer de både i Norge og internasjonalt.
– Vi begynte her hjemme på Sunnmøre, og all pilotering, utvikling og prototypeutbygging har foregått her. Partnerne våre har vært veldig viktige for oss, spesielt Hofseth og Ode. De var de første som tok oss inn på anleggene sine, og har gitt oss verdifulle operasjonelle erfaringer. Vi har fått lov til å leke oss litt og utvikle oss sammen med dem, og har fått veldig verdifulle erfaringer fra operasjonelle anlegg, sier administrerende direktør i Alotta, Kari-Elin Korsnes Hildre, til iLaks.
Bruker gamle oppdrettsringer
Teknologien deres bygger på å utnytte gamle oppdrettsringer til noe nyttig.
– Det vi gjør er å ta en ring som ikke lenger blir brukt til oppdrett og fyller den med vårt solkraftverk. Deretter kobler vi det på allerede eksisterende energiinfrastruktur, som for eksempel dieselaggregat og batteri, som de ofte har. Vi har også et styringssystem som optimaliserer bruken av sol, slik at det blir brukt mest mulig grønn energi. Systemet kan altså kobles til landstrøm, batteri og/eller generator – og sørger for smart laststyring mellom disse, forklarer hun.

Systemet er skalerbart og kan tilpasses ulike størrelser og forhold.
– De fleste oppdrettere i Norge har ringer på 120 meter i omkrets som ikke brukes lenger, fordi de har gått over til større ringer. Vi fullførte nettopp en leveranse for Mowi i Chile der ringen var 160 meter i omkrets, så det er et skikkelig stort kraftverk. Systemet vårt kan dermed tilpasses både små og svært store lokasjoner.
I juni annonserte Alotta og Emilsen Fisk at Rørvik-oppdretteren har bestilt sitt andre flytende solkraftverk. Ifølge pressemeldingen gjorde løsningen det i perioder er mulig å dekke 90 prosent av strømforbruket med solenergi og batteri alene.
– Generelt så kan vi nok si at vi i gjennomsnitt kan dekke rundt 60 prosent av det totale energiforbruket til et anlegg med grønn energi, og på enkelte plasser litt mer. Ved tett samarbeid med kunden kan man ofte utnytte enda mer av solproduksjonen.
Les også: Emilsen Fisk går for nok et solkraftverk fra Alotta: – Dieselaggregatet har knapt vært i bruk
– Overlevde orkan
Alotta tilbyr både kjøp og energisalg-modeller.
– Det er viktig å kunne tilby ulike forretningsmodeller. Man kan kjøpe anleggene og eie det selv, og vi hjelper selvfølgelig med service og vedlikehold. Men vi tilbyr også energy-sales, som vil si at vi eier og drifter anlegget, og kunden kjøper kilowattimer. Denne modellen er spesielt interessant i markeder der det er høy dieselbruk og vanskelig å få investeringsmidler, som i Chile. Det virker til å være stor interesse for en slik modell.
Anleggene har også vist seg robuste i tøffe værfohold.
– Anlegget til Ode her på Sunnmøre har vært i drift siden april 2024. Det fikk skikkelig juling av orkanen Jakob, men klarte seg helt utmerket. Det er veldig godt å se hvor robuste anleggene er i den virkelige verden.

Grønn bølge
Hildre peker på at det nå skjer et tydelig skifte.
– Det virker til å ha vært et skifte mot grønn energi spesielt i den siste tiden. Alle de store og seriøse aktørene har satt seg klare bærekraftsmål. Det som er fint med vår løsning er at det treffer direkte på det som kalles «scope én,» altså det oppdretteren selv bidrar med. Det gjør tiltaket både målbart og verdifullt – både for ESG-rapportering og for faktiske utslippskutt.
Hun trekker frem Enova som et viktig virkemiddel.
– I Norge så kan oppdrettere som vil satse på grønn energi søke støtte fra Enova, som kan dekke opptil 50 prosent av kostnadene. Det har vært to søknadsrunder frem til nå, og det har vært mange søkere. De aller fleste av dem har fått innvilget støtte. Emilsen er et godt eksempel, de fikk innvilget 45 prosent støtte på begge anleggene de bestilte fra oss.
– Jeg tror det er svært viktig å ha støtteordninger som Enova for å få frem nye løsninger – spesielt i et bærekraftsperspektiv. Når man skal ta i bruk ny teknologi i krevende miljøer, er det naturlig med en viss usikkerhet. Enova-støtten bidrar til å senke terskelen for å teste og ta i bruk løsninger som kutter utslipp og reduserer dieselbruk. For oppdretterne betyr det lavere risiko, og for oss som leverandør gir det mulighet til å vise hva teknologien faktisk leverer i praksis.
Korsnes Hildre sier at flere og flere oppdrettere nå satser på grønne løsninger.
– Det virker til å ha vært et skifte mot grønn energi spesielt i den siste tiden. Alle de store og seriøse aktørene har satt seg klare bærekraftsmål. Men jeg tror også mange nå begynner å se at grønn energi ikke bare er et klimatiltak – det er også økonomisk bærekraftig. Når dieselpriser og utslippskrav strammer seg til, blir fornybar energi stadig mer lønnsomt, også uten støtte.
Alotta har allerede begynt å se utenfor Norge.
– Det er skikkelig stas å kunne utvikle og ekspandere her hjemme i Norge, og så bringe norsk teknologi ut i verden. Vi er allerede i gang i Chile, og ser også på nye markeder «as we speak,» avslutter Korsnes Hildre.