Maktkamp i Norske Sjømatbedrifters Landsforening (NSL).
De som ikke allerede hadde fått det med seg fikk all tvil børstet bort. Det er nye tider i NSL. Dette ble fremvist for all verden ved en selfie for historiebøkene med Sissel Rogne, Torny Aarbakke og Geir Lasse Taranger fra Havforskningsinstituttet under et møte på NSLs takterrasse i Trondheim i midten av august.
Les også: #Selfie: Nå er et nye tider mellom HI og NSL
Det var ikke tilfeldig at NSL-toppene poserte med HI-direktørene og viste bildet frem på HIs Facebook-side. Og det var heller ikke tilfeldig at NSL høyt profilerte fagsjef for kommunikasjon og næringspolitikk, Frode Reppe, ikke var tilstede på bildet.
Konflikt
Selfien ble tatt ett år etter en konflikt for åpen scene etter at Reppe hadde sendt en bekymringsmelding til fiskeriminister Per Sandberg vedrørende faktagrunnlaget for HIs luseforskning i Hardangerfjorden. Påstander om forskningsjuks lå tjukt utenpå bekymringsmeldingen – et stempel HI ikke kunne ha på seg. Forsoningsmøtet som ble arrangert mellom NSL og HI etterpå var alt annet enn forsonende.
Ved ansettelsen av Robert Eriksson i juni i år kom et skifte.
Den tidligere arbeidsministeren, som fikk jobben etter at Svein Reppe gikk av med pensjon, fikk en utfordring i fanget da Frode Reppe i fellesferien kom på førstesiden i Dagbladet etter en feilsendt epost. I agurktiden fikk saken oppsiktsvekkende mye pressedekning, ikke minst fra Dagbladet selv, helt frem til Aftenposten på lederplass satte skapet på plass og skrev at «det er noe Donald Duck-aktig over Dagbladets saker om fiskerilobbyens e-poster på avveie«.
Avstand
Nyansatte Robert Eriksson markerte seg nå ved å ta avstand fra Frode Reppe.
I en epost iLaks har fått innsyn i, skrev Eriksson 13. juli til fiskeriminister Sandberg (denne gang med riktig epostadresse): «de siste dagers oppslag er svært uheldig og vil bli håndtert på det største alvor i vår organisasjon». Eriksson skrev videre at «det vil bli igangsatt et arbeid med utarbeidelse av skriftlige rutiner og etiske retningslinjer for organisasjonens kontakt med eksterne aktører og i særdeleshet beslutningstakere i offentlig sektor».
Det var et markant skifte i NSLs kultur. Og reelt sett en vingeklipping av Frode Reppe.
Frode Reppe selv ønsker ikke å kommentere saken overfor iLaks.
Men iLaks vet at Frode Reppes posisjon var et tema under det famøse selfie-møtet med HI i midten av august. Fiskeribladet torsdag skrev at Robert Eriksson vil sparke Frode Reppe, og viser blant annet til at det er «en liten gruppe av medlemsbedriftene og noen forskningsmiljøer som har utøvet press på Eriksson for å få Reppe fjernet.»
Aggressive
Det er velkjent at i medlemsmassen til NSL er det en del som ikke er komfortable med Reppes aggressive linje overfor forskningsmiljøer i HI og NINA. På den annen side er det mange av medlemmene som synes strategien er på sin plass og gir Reppe full støtte. Hvor store disse to leirene er vil en først få se under NSLs kommende generalforsamling. Og der vil en også se om styrets og Erikssons holdning til Reppe har tilstrekkelig støtte i medlemsmassen.
NSLs styreformann Håvard Høgstad ønsker ikke å gå i dybden i den pågående personalsaken med Frode Reppe.
Bedriftsinterne forhold
– Det jeg har sagt til media hittil, er omtrent det jeg kan si til deg. Det er vanskelig å gå inn i bedriftsinterne forhold i media. Så er det slik at det er Robert Eriksson som er administrerende direktør, og han håndterer denne saken. Det vil derfor være naturlig å innhente eventuelle kommentarer fra han, sier Høgstad til iLaks.
– Hvordan er det som styreleder å få en slik sak i fanget, med den oppmerksomheten det medfører?
– Saken i seg selv er en ting og håndteres av administrasjonen, oppmerksomheten er noe annet. Likevel er det noe man må tåle. Det er selvfølgelig ingen ønskesituasjon.
Høgstad, som opprinnelig er fra Gryllefjord på Senja, kom inn i jobben som styreleder i mai, og kombinerer den med stillingen som daglig leder i Arnøy Laks.
Robert Eriksson skriver i en SMS til iLaks at han ikke diskuterer eventuelle personalsaker eller interne saker av annen karakter med media.