Makrellstørje fanget i laksemerd ved Bømlo

Nyheter
0

En makrellstørje har brutt gjennom notveggen og blitt fanget i en av Lingalaks’ oppdrettsmerder på lokaliteten Andal i Bømlo kommune.

Makrellstørjen har påført en revne i notveggen, noe som innebærer fare for lakserømming fra den aktuelle merden. Styreleder Erlend Haugarvoll opplyser til iLaks at selskapet har sendt en brønnbåt ut for å få ut makrellstørjen.

Lingalaks har allerede satt ut gjenfangstgarn ved merden.

– Ingen laks i gjenfangstgarn per nå, skriver Haugarvoll i en epost til iLaks.

Kommer i kveld
Han viser til daglig leder Kristian Botnen for ytterligere kommentarer knyttet til storfangsten.

– Vi må ha brønnbåt for å få fisken ombord, trenge og kaste med en not. Men det kommer ikke brønnbåt før klokken åtte i kveld, forteller han.

Det tok tid før røkterne fikk bekreftet at det faktisk var en makrellstørje i merden.

– Han er observert. Vi var ikke 100 prosent sikre da hullet ble oppdaget. Men basert på hva andre oppdrettere sier, det er et ganske likt hull som de andre har opplevd. Det har vært to slike tilfeller tidligere i sommer her nede, for Bremnes og Lerøy, sier Botnen.

Illustrasjonsbilde

Mange liter
– Vi observerte ikke størje inni der før i går kveld. Det er mange liter vann i en merd, og kamera ser bare deler av det. Men de har sett den på merdkanten. Vi har ikke fått noe rømt fisk ennå. Omfanget, om vi har rømt fisk eller ikke, vet vi ikke. Men vi får en indikasjon når vi tar inn brønnbåt. Vi tviler på at den har spist laks. Den jakter makrell, og det er nok stimer som har gått rundt anlegget.

Dyrevelferd står sentralt – også ved avliving av makrellstørjen.

– Det er litt spesielt for oss å måtte søke fellingsløyve. Folk som går på hjortejakt må skyte den med gevær. Det er ikke lov å bruke harpun. Det er litt rigid. En må ha godkjenning til å gjøre det. Det skal foregå på riktig måte, forklarer Botnen.

Kjapt
Han håper mannskapet får fanget inntrengeren så raskt som mulig.

– Vi vet at Bremnes klarte det på første kast, mens andre har brukt flere dager. Vi håper vi klarer det rimelig kjapt. Det vil jo være stress for fisken. Vi merker det inne på fôrsentralen, sier han, og legger til at han selv følger med på videoskjermene på fôrsentralen på hovedkontoret i Norheimsund.

Makrellstørje. Illustrasjonsfoto: SalMar

Blåfinnet makrellstørje er den største av tunfiskartene, og kan nå en lengde på over tre meter og en vekt på over 600 kilo. Den er en ekstremt rask svømmer. Med en toppfart, ifølge Wikipedia, på opp mot 100 kilometer i timen kan den lett torpedere en oppdrettsnot.

Les også: 370 kilos makrellstørje gikk rett i oppdrettsnot

At makrellstørje rammer oppdrettsmerder er et voksende problem langs kysten. Det har skjedd en rekke ganger de siste årene, særlig på seinsommer eller tidlig høst.