Magert Q4-resultat for Grieg Seafood

Nyheter
1356

Lavere priser, forsinket slakt og PD-trøbbel i Rogaland gjorde det siste kvartalet krevende.  

Grieg Seafood-konsernet slaktet 18 667 tonn laks i fjerde kvartal 2017, ned fra 20 917 tonn fra samme periode i fjor, tilsvarende en reduksjon på 11 prosent. Slaktevolumet er lavere enn ventet hovedsakelig som følge av at 3 000 tonn er overført til 2018.

Reduserte laksepriser, hvor kontraktspriser høyere enn spot-prisene, samt økte samlede driftskostnader med en 50-øring per kg, gjorde at driftsresultat før biomassejusteringer endte på 151 millioner kroner, ned fra 456 millioner kroner i samme kvartal 2016.

Per kg endte EBIT på 8,1 kroner i kvartalet, opplyser Grieg Seafood i en børsmelding.

Grieg Seafood har et overordnet mål om å øke produksjonen med minimum ti prosent per år frem til 2020. Videre har selskapet en ambisjon om at produksjonskostnadene skal være på nivå med, eller lavere enn gjennomsnittet for bransjen. Et av de viktigste tiltakene for økt produksjon er økt smoltkapasitet og utsett av større smolt. Som del av dette, har Grieg Seafood inngått samarbeidsavtaler med Norway Royal Salmon og Bremnes Seashore for utvidelse av selskapenes smoltkapasitet i henholdsvis Finnmark og Rogaland. I tillegg blir Griegs interne smoltanlegg i Norge utvidet med flere separate linjer. Summen av dette sprer den biologiske risikoen forbundet med smoltproduksjon mellom flere landanlegg.

Lavere markedspriser for laks forventes å stimulere til økt markedsaktivitet, noe som vil føre til høyere etterspørselen gjennom året. Dette vil kunne påvirke lakseprisene positivt gjennom 2018.

Konsernets samlede kontraktsandel for Norge var 21 prosent i fjerde kvartal. For første kvartal 2018 anslås kontraktsandelen til 46 prosent. For 2018 som helhet ventes en kontraktsandel på rundt 22 prosent.

I 2018 ventes et slaktevolum på rundt 80 000 tonn, en økning på 28 prosent i forhold til 2017.

På lengre sikt forventes det at forholdet mellom tilbuds- og etterspørselssiden for laks stabiliseres, noe som gir grunnlag for forventninger om gode markedspriser også fremover, heter det i meldingen fra Grieg Seafood.