Magert andre kvartal for Grieg Seafood

Nyheter
0

Grieg Seafood slaktet 17.812 tonn laks i kvartalet, og oppnådde en EBIT på 44 millioner kroner, tilsvarende 2,4 kroner per kilo.

Det var langt under forhåndstipsene. Ifølge estimater innhentet fra Infront forventet meglerkorpset en EBIT på 112 millioner kroner i kvartalet.

Nedgraderinger, lav snittvekt og slakteprofil senket prisoppnåelsen i Finnmark med 41 millioner kroner. Driftskostnader i Newfoundland, inkludert en ILA-nedskriving, endte på -45 millioner kroner. Samtidig rapporterer Grieg oppløftende resultater og god drift fra Shetland, med en EBITDA på 56 millioner kroner. Shetlandvirksomheten er regnskapsmessig sett fortsatt holdt for salg, og ble i juni solgt for 164 millioner pund (1,9 milliarder kroner). Selve «closing» av salget vil skjer innen årets siste kvartal, og er avhengig av myndighetsgodkjenning.

Vekst
Salget av virksomheten på Shetland sikrer en «sterk finansiell posisjon, og sikrer rom til å engasjere seg i vekstinitiativer i Norge og Canada i tråd med konsernets strategi». Særlig Newfoundland fremheves som hoveddriveren for vekst i tiden fremover.

Grieg forventer underliggende driftsmessig forbedringer og lavere kostnader inn mot 2022. For 2021 forventer selskapet et samlet slaktevolum, ikke medregnet Shetland, på 80.000 tonn laks.

Grieg-sjef Andreas Kvame er ikke tilfreds med resultatet i andre kvartal.

– I løpet av andre kvartal tok Grieg Seafood nye og viktige skritt mot en gjenreisning etter pandemien. Markedet blir bedre, prisene øker og biologien blir bedre i regionene. Samtidig opplevde vi fortsatt noen humper i veien. Jeg er ikke fornøyd med en EBIT på 44 millioner kroner, sier han.

Kontroll
– British Columbia var et høydepunkt med stabil biologisk kontroll i enda et kvartal, kombinert med høye priser i et sterkt amerikansk marked. Rogaland leverte tilfredsstillende resultat, mens Finnmark fortsatt ble påvirket av utfordrende biologi fra i vinter. Flere tiltak iverksettes for å unngå lignende alvorlighetsgrader i fremtidige vintre, fra endringer i vår tilnærming til utsett av fisk i sjø og nye vaksinestrategier for mer post-smolt og VAP-kapasitet.

– Vi fortsetter også å utvikle vår Newfoundland-region ansvarlig og trinnvis. For å øke sjansene for optimale biologiske forhold i sjøen, har vi utsatt overføring av fisk til sjø til neste vår. Utover denne utsettelsen er prosjektet i rute, med millioner av fisk som for tiden vokser sunt og godt i ferskvannsanlegget. Potensialet for Newfoundland er fortsatt på mellomlang og lengre sikt underbygget av det sterke og voksende laksmarkedet i USA.

Salgsveksten og etterspørselen i kvartalet domineres fortsatt av dagligvaresektoren. Grieg Seafood forventer sterkere etterspørsel etterhvert som HoReCa-segmentet (hotell, restaurant og catering) tar seg opp etter pandemien.