Mager laksefangst for Sandberg

Nyheter
1960

Svulstige ambisjoner til tross, fiskeriministeren kan fortsatt ikke love nevneverdig volumvekst for oppdretterne.

– Det er helt vilt, sier fiskeriminister Per Sandberg (FrP) om feststemningen under de første to dagene av årets AquaNor-messe.

– Den som ikke har fått med seg det under denne messen har vel kun sittet i baren, legger han til.

Med rekordhøye laksepriser og ditto kontantstrøm møter Sandberg en havbruksnæring i storform og på offensiven. Han har vært tilstede på messen allerede fra åpningen i går formiddag, og har til fulle registrert den massive investeringsviljen som det oser av på messearealet i Trondheim Spektrum.

Vekst
«Hvordan skape produksjonsvekst i Norge» var temaet for fiskeriministerens åpningsseminar under Nordeas sjømatseminar under AquaNor-messens andre dag.

SAMSUNG CSC

Les også: – Paradoks at vi har flere muligheter enn noen gang til å redde liv og produsere mat, men vi benytter oss ikke av det

Som vanlig gleder Sandbergs seg over de enorme vekstmulighetene og visjonen om en femdobling innen 2050.

– Hvis jeg og han som ikke kan danse sving på glatt gulv (olje- og energiminister Terje Søviknes – red. anm.) får sitte som ministre for hver våre departement frem til 2050, tør jeg vedde på at jeg eksporterer mer enn han.

Grønt lys
Men nevneverdig vekst i det korte eller mellomlange bildet kan han ikke love.

Sandberg peker på at seks av 13 av landets oppdrettssoner har grønt lys for økt produksjon ifølge regjeringens nye trafikklyssystem.

– Gitt at alle oppdretterne søker her, kan vi øke produksjonen med 2,45 prosent. Og 2,45 prosent er mye. Bare spør kommunene som skal motta penger for denne veksten, sier han, uten at tilskuerne får frysninger på ryggen av den grunn.

Norsk oppdrettsproduksjon har ikke vokst siden 2012 – og det er nettopp dette som gjør at lakseprisene har gått gjennom taket. Med en snau måned igjen til stortingsvalget er det også klart at Sandberg ikke makter å løfte lakseproduksjonen før folket går til urnene.

Avgift
Men det stopper ikke der.

Samtidig har nemlig FrP-eren blitt tvunget til å pålegge oppdrettsnæringen avgifter.

– Og så var det denne arealavgiften eller eksportavgiften som stortingsflertallet har tatt initiativ til da, sier Sandberg – sjeldent defensivt.

– Det virker å være et hastevedtak, sier han, og kaller det «uklokt». – Men jeg er blitt bedt om å utrede denne eksportavgiften.