“Machofest” i Etneelva gir lav tro på gytesuksess

Nyheter
0

Hunnfisken er viktigst for å sikre villaksbestandene. Men flesteparten av de rundt 1.500 som returnerte til Etneelva i fjor var små hanner. 

Det ble fryktet kriseår for villaksen i Etneelva i 2024, men nær 1.500 laks endte opp med å returnere til elva. Problemet ligger i at to tredjedeler av disse var smålaks – først og fremst unge hanner som ikke kan bidra med lakseegg til kommende generasjoner.

Det skriver Havforskningsinstituttet (HI) i en nettsak.

Færre storlaks enn på lenge
Ikke siden bunnåret 2014, da det kom svært lite fisk tilbake, har såpass få storlaks returnert til elva. Rundt 1.000 av fiskene som kom tilbake hadde kun ett år ute i sjøen å vise til.

Figur: HI

Forskningsteamet i Etne har derfor ikke troen på en stor gytesuksess fra 2024. Men resultatet vil først bli klart om noen år, når fisken er klar til å svømme ut av elva som smolt.

– I mellomtiden kan vi håpe på noen gode år som kan viske ut effektene av ett dårlig år, sier Per Tommy Fjeldheim, som er forskningstekniker og driftsleder vet feltstasjonen.

Les også: Så mange kjønnsmodne rømlinger ble fanget i Etneelva i 2024

Mysteriet i havet
Forskerne håper at det fortsatt kan komme flere toårige hunner tilbake fra sjøen.

– Men vi har sett en tendens de siste årene på at noe skjer med fisken i havet mellom det første og det andre året. Havet er et farlig sted, og siden 2019 har det blitt enda farligere. Uvisst hvorfor, sier Fjeldheim.

Så langt har forskerne ingen håndfast forklaring på hva som skjer med villaksen i havet. Etter dårlig innsig av villaks i fjor, ble 33 elver stengt for laksefiske. I år har Miljødirektoratet foreslått å følge opp med tidenes strengeste laksefiske.

Les også: Havforskere om villaks-kollapsen: – Noe må ha skjedd i havet

Ved HIs fiskefelle i Etneelva følger forskerne med på både villaks og rømt oppdrettslaks. Feltstasjonen gir et av de mest nøyaktige datasettene i Europa på absolutt mengde rømlinger, og størrelse og mellomårsvariasjoner i gytebestander hos villaks og sjøørret.