Uro for fremtiden på filetlinjen i Rørvik.
Tirsdag kom statsminister Jonas Gahr Støre på visitt til SinkabergHansens lakseslakteri på Marøya like ved Rørvik. Statsministeren fikk anledning til å møte og snakke med mange av de ansatte i det integrerte oppdrettselskapet.
En av dem, Jorunn Vikestad, jobber i foredlingsfabrikken til SinkabergHansen. Til neste år har hennes avdeling ingenting å gjøre og hun står i fare for å bli permittert.
Årsaken er at oppdretterne ikke vet hvordan de skal prise laksen, noe som igjen legger grunnlaget for skatteberegningen. Verken oppdrettsselskapet, eller kundene, tør signere langtidskontrakter når de ikke vet hva det vil koste dem.
Foredlet laks selges på faste kontrakter, ikke i spotmarkedet. Dermed sendes laksen sløyd og ubearbeidet ut av landet.
Les også: Støre besøkte Rørvik: – Høringsforslaget er etter min mening en avvikling av videreforedling i Norge
Ligger dårlig an
– Den ser litt mørk ut for neste år. Vi har ingen kontrakter på vår avdeling. Fisken må opp av sjøen, men videreforedlinga, som jeg jobber på, den ligger dårlig an, sier Vikestad til NRK.
Hun får støtte fra sin kollega, og tillitsvalgt Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund, Mette Bråten. Hun forteller om en spesiell stemning på arbeidsplassen den siste tida.
– Den er trykka. Folk kjenner på usikkerhet og hva skal de gjøre. Bør de søke seg nye jobber? De har hatt en sikker jobb her i mange år, og så plutselig er den ikke her lenger, sier Bråten til NRK.
– Må vi selge husene våre? Jeg har to sønner og jeg er redd for ikke å ha noen jobb å gå til, sier hun til VG.
110 prosent skatt
– Vi har regnet på det. I 2021 fikk vi en skatt på 85 prosent. I 2022 ligger vi an til en skatt på over 100 prosent skatt, trolig 110 prosent. Det gjør at vi ikke lenger kan foreta investeringer, sier konsernsjef Svein Gustav Sinkaberg til VG.
Han sier at den såkalte normprisen gjør at de skatter av inntekter de ikke har.
– Vi ønsker fortsatt lønnsomme virksomheter og vi ønsker bearbeiding. Men det er nyttig å lytte, sier Støre etter besøket.
– Ett av spørsmålene er å få en ordning som sikrer at man betaler skatt av det de faktisk tar opp, for det har vært uklart. Det mener de nå at forhindrer at de kan inngå langsiktige kontrakter, sier Støre til NRK.