– Må være villig til å inngå kompromisser, se de lange løpene og ikke bare søke konflikt

Nyheter
0

Venstrepolitiker Alfred Bjørlo tror at havbruksnæringen må ta et nytt steg.

Havbruk og fiskeri er Norges nest største eksportnæring. Men de store nasjonale skatteinntektene har hittil kommet fra havbunnen:

– Utfordringen i norsk næringspolitikk fremover er mye at til nå har olje- og gass, petroleumssektoren, vært så viktig. Så selv om havbruksnæringen, med rette, snakker om seg selv som den nest største næring og er den viktigste for landet, har det bleknet mot olje- og gass, forklarer Alfred Bjørlo.

Les også: – Grunnrenteskatten bli på en måte en pølse i slaktetiden

I petroleumsskyggen
Bjørlo tror at det er viktig å ha dette bakteppet for å forstå hvordan finansdepartementet har opptrådt overfor oppdrettsnæringen:

– I det store bildet har det hittil vært litt slik at det ikke er så farlig hvordan det går med havbruksnæringen fordi det er olje og gass man uansett lever av, sier han til iLaks.

Nordfjordingen tror at dette bildet kommer til å forandre seg ganske kraftig fremover:

– Havbruksnæringen vil bli viktigere og viktigere fremover. Både fordi det er en stor eksportnæring med potensiale for videre vekst, men også fordi nå, etterhvert som oljen trappes ned, vil andre næringer automatisk bli viktigere.

Må forstå hele bildet: Alfred Bjørlo mener det er viktig å fra innover seg at velferdsstaten har vært petroleumsstyrt i flere tiår, når man diskuterer rammevilkår for havbruk. Foto: Kjartan Aa Berge

Ved en skillevei
Bjørlo peker også på at det har vært noen åpenbare strukturelle forskjeller mellom de to eksportnæringene:

– Oljebransjen var styrt fra toppen, det var store konsern og staten var tungt inne. Den var på en måte skapt ovenfra, forklarer han.

Venstres mann i næringskomitéen tror at havbruksnæringen nå står ved en skillevei, der næringen må gjøre noen valg og prioriteringer for hva de vil fremover:

– Havbruksnæringen må gå over til virkelig å kle den dressen til å være fremtidens største eksport-grønne næring i Norge, som også må være villig til å inngå kompromisser, se de lange løpene og ikke bare søke konflikt, oppfordrer Bjørlo.

Mindre cowboy
Denne transformasjonen tror Alfred Bjørlo vil ta tid. Men han tror det er avgjørende at næringen går til kjernen i denne utfordringen, og tar konsekvensen av det:

– Nå er denne næringen midt inne i en prosess der den kanskje skal overta som den største og tyngste fremtidsnæringen i Norge. Og det er rimelig tøft, altså! sier han.

– Da er det viktig å få havbruksnæringen gradvis å ta den posisjonen, og bli litt mindre cowboylobbyister – altså lobbyister som hele tiden er «bakpå» og må slukke politiske branner her og nå, påpeker Bjørlo.

Ikke outsider lenger: Havbruksnæringen står på terskelen til å bli rollemodeller for andre, tror Alfred Bjørlo. Foto: Kjartan Aa Berge

Voksenlivet
Alfred Bjørlo tror at havbruksnæringen står på terskelen til å bli en moden næring. Fra å være en oppkomling, blir de nå rollemodeller for andre. Men de må selv få velge hvordan de skal agere og oppføre seg:

– Altså, havbruksnæringen er en fersk og ny næring. Det er liksom de risikovillige gründerne fra 80-tallstradisjonen, og det er ikke noe galt i det. Men det er en totalt annen næring enn oljebransjen, som var de store, bemerker han.

Den tidligere Stad-ordføreren tror at næringen har mye å vinne på å tenke igjennom hva det innebærer å være en del av det maskineriet som skal bringe samfunnet videre, og hvilken rollemodell man ønsker å være:

– Det er noe med at man ikke er outsider lenger. Nå er man en tung del av det som skal bære Norge. De er ikke oppkomlinger lenger, nå er det noe av det som skal bære det etablerte Norge fremover.

– Det er som å bli voksen?

– Ja, det er egentlig et godt bilde.