Må slakte 500.000 fisk etter PD-mistanke

Nyheter
752

iLaks rapporterte i går kveld om mistanke om PD-smitte (Pancreas Disease) på lokaliteten Humulen i Vikna kommune.

Les også: Ny PD-mistanke i Nord-Trøndelag

Mattilsynet vil pålegge slakting av fisken og har startet prøvetaking på lokaliteter i nærheten, forteller spesialinspektør Steinar Johnsen i Mattilsynet region midt til Trønder-Avisa.

– Det er i overkant av 500.000 fisk på lokaliteten og de er fordelt på fire forskjellige mærer. Lokaliteten er båndlagt som en følge av mistanken om PD, sier han.

Fisken nærmer seg slakteklar størrelse med fire kilo i snitt. Regelverket tilsier at lokaliteten må starte slakt, men produsenten har selv tatt initiativ til dette fra før.

– De har søkt om å få begynne slakt på torsdag og gjennom hele helga. De håper å bli ferdig på mandag. Vi er svært positive til deres initiativ, sier Johnsen.

I dag er Mattilsynet sammen med Midtnorsk Havbruk på lokaliteten for å undersøke flere steder. Av de fire mærene som er undersøkt, får de prøvesvarene fra to av dem på fredag.

Nærmeste lokalitet er ifølge Mattilsynet 2-3 kilometer unna.

– Det er funnet PD på én fisk, så nå gjør vi videre undersøkelser sammen med Mattilsynet. Vi er båndlagt, men har selv valgt å slakte ut to mærer ganske fort. Det gjør vi med vårt eget slakteri, forteller Roald Dolmen, nestkommanderende i Midtnorsk Havbruk.