– Lytt til kysten – si nei til lakseskatten

Meninger
0

Kystbrølet vil møte Vedum.

Før valget i 2021 var Senterpartiet krystallklare på at dere var imot «enhver form for nye statlige ekstraskatter på distriktsnæringer[1]». Vi som bor og jobber langs kysten trodde på dere. Likevel foreslår dere nå å tredoble skatten på havbruket gjennom en skattemodell tilpasset vannkrafta, ikke havbruket.

Resultatet av dette løftebruddet er godt kjent:

  • Permitteringer og oppsigelser både i havbruket[2] og i leverandørindustrien[3].
  • Reduksjon i antallet kontrakter på levering av norsk, bearbeidet laks til utlandet.
  • Over 40 milliarder kroner i nedskalerte, utsatte eller kansellerte prosjekter.
  • Et enormt børsfall som gjenspeiler at distriktene og Norges nest største eksportnæring tappes for kapital og hundretusenvis av pensjonister og småsparere har tapt penger.

Investeringene som nå skrotes betyr færre jobber, aktiviteter og mindre tilflytting til de små og mellomstore samfunnene hvor vi bor. De permitterte er våre naboer og foreldrene til vennene til barna våre. Vi er dypt skuffet. Vi trodde på deg, og vi trodde på Senterpartiet – og dere sa dere trodde på HELE Norge. Inkluderer ikke det kysten og distriktene?

Til tross for at dere har lurt oss en gang øyner vi fortsatt et håp om at dere ikke på nytt bryter løftet dere har gitt til kysten, nemlig at dere skal lytte til høringsrunden – at høringen har vært reell, sa dere – en høringsrunde hvor det store flertallet er negative til hele eller deler av forslaget deres.

Vi i Kystbrølet ønsker å overlevere deg et opprop fra kysten fredag 17. mars klokken 09:00 under Senterpartiets landsmøte i Trondheim. Kystbrølet består av ansatte, innbyggere og næringsliv langs hele kysten vår, inkludert byene langs kysten hvor havbruket også er svært viktig. By og land hand i hand.

Vi håper du, som partileder i Senterpartiet, samt kystordførerne i Senterpartiet, prioriterer å møte oss personlig, ta imot oppropet og si noen ord til de fremmøtte.