Dagens melding fra Fiskeridepartementet om umiddelbar stopp i behandling av nye søknader for landbasert oppdrett føyer seg inn i beslutninger som virker lite utredet og gjennomtenkt.
Undertegnede er engasjert i selskaper som bygger smolt- og post-smoltanlegg (RAS-anlegg basert på resirkulering av >95 prosent av vannet) og leverer vannbehandlings-utstyr til slike anlegg. Vi og våre konkurrenter har ekspandert kraftig de siste år. En av flaskehalsene har vært å rekruttere nok dyktige marin-biologer, ingeniører til engineering og automasjon etc.
Det å øke smoltvekten fra cirka 120-130 gram til 450 gram i RAS-anlegg (bruker også sjøvann) gir betydelig redusert veksttid i sjø, noe som minimerer utfordringer med lakselus, sykdom etc.
Les også: Staten stopper midlertidig nye konsesjoner for landbasert fiskeoppdrett
Basert på dagens pressemelding, reiste vi spørsmål til sentrale personer i Nærings- og Fiskeridepartementet om dette også omfattet postsmoltanlegg. Det visste de faktisk ikke! Tilsvarende spørsmål til bransjeorganisasjoner var at de var like overrasket og viste ikke hva som ble omfattet. Det ble etter hvert bekreftet at meldingen også omfattet stopp i behandling av nye søknader for post-smoltanlegg, uten noen som helst begrunnelse.
Forslaget ultimo september om innføring av grunnrenteskatt reiste også spørsmålet om hva som kan trekkes ifra av investeringer. Om post-smoltanlegg kan trekkes ifra er fortsatt uavklart. Dette har medført at mange oppdrettselskaper har utsatt byggestart for prosjekter for mange milliarder.
Dagens forslag medfører utsettelser i oppstart av enda flere anlegg. Spørsmålet er om dette kun skyldes manglende forståelse for verdikjeden i bransjen eller om Fiskeriministeren og hans stab virkelig vil stoppe all utvikling i næringen.
Mange i oppdrettsbransjen har hatt god inntjening de siste 5-6 år, etter 40-50 år med svak inntjening og konkurser. Fortsatt er det også oppdrettere som taper penger. En viktig grunn for god inntjening har vært sykdom på laksen i Chile samt det faktum at de store oppdrettselskapene har utviklet bearbeiding med nye produktvarianter som har gitt de mer hylleplass i verdens dagligvarekjeder. Dette har bidratt til god etterspørsel og gode priser. Det er tragisk at den politiske styringen av det som kan bli en enda større næring virker å være styrt av stor handlekraft kombinert med inkompetanse. Hva med å snakke med næringen og næringsorganisasjonene og utrede skikkelig konsekvensene før dere foreslår nye bestemmelser?
Slike plutselige endringer i rammebetingelsene øker dog investeringene utenfor Norge. Seinest i dag fikk RE:OCEAN i Sverige 530 millioner svenske kroner i lån fra European Investment Bank (EIB) for å bygge et landbasert anlegg for oppdrett av laks i Säffle. Tilsvarende skjer i Japan og mange andre land, så Regjeringen ser ut til å lykkes godt å få ekspansjonen andre steder enn langs norske-kysten. Dette reduserer Norges markedsandel på lengre sikt. Er det intensjonen?