De siste måneders tvangsslakting av laks, før optimal slaktevekt, har tatt ut anslagsvis 30.000 tonn av produksjonen, anslår Norges Sjømatråd ifølge Bloomberg.
Prisleder
Ved fiskemarkedet Billingsgate i nærheten av Londons Canary Wharf, sier fiskehandler Bobby Unwin at han betaler om lag 15 prosent mer for laksen nå enn for to måneder siden. Det har tvunget ham til å heve prisene til kundene med tre til fire prosent.
– Hvis nordmennene setter opp prisene, vil skottene sette opp prisene og andre følger etter, sier 65-åringen Unwin, mens han står i sin salgsbod ved siden av en stabel med kasser med hel iset laks.
Høyere priser har vært en velsignelse for oppdretterne. Selv med lakselus-trøbbel ser noen driftsmarginer så høye som 50 prosent over produksjonskostnadene, sier Kolbjørn Giskeødegård, analytiker i Nordea Markets til Bloomberg.
Skjult prisoppgang
Strammere forsyninger i år kan bety redusert salg i dagligvarebutikker eller mindre laksebiter på sushi. Sushirestauranter står for 10 prosent til 15 prosent av Norges lakseeksport, ifølge Norges Sjømatråd.
– Den delen av sushimåltidet som faktisk er fisk er svært lav, sier Giskeødegård. – Det meste av det er ris. Bitene kan justeres litt opp og ned, så det er lettere å skjule prisøkningen, mener han.
Vil du sjekke ut iLaks nyhetsbrev? Sjekk inn på linken under.