– Lusekoden knakk vi for 12 år siden. Det er fullt mulig å produsere laks i lukkede merder

Nyheter
0

Nå trenger Akvafuture nye konsesjoner.

– Vi er like lønnsomme som den gjennomsnittlige oppdretter i åpne merder, sier konsernsjef Thomas Myrholt offensivt.

Brønnøysund-baserte Akvafuture driver oppdrett i lukkede merder, og har gjort det i en årrekke.

– Vi startet som en teknologibedrift, som produserte lukkede anlegg, men så var det egentlig ingen oppdrettere som ville satse på det. Det var før min tid, men da var det et par som sa “da får vi bare bli oppdrettere selv”, forteller Myrholt under Salmon City konferansen i Bergen torsdag.

Lønnsom
Etter den tid har Akvafuture vokst mye.

– Vi produserte 5.500 tonn laks i 2023. Vi hadde 30 kroner kiloet i profitt, like bra som andre gjennomsnittlige oppdrettere hadde det året, sier Myrholt.

– Vi har tre anlegg. Disse er bygget på forskningstillatelser. Men nå har Fiskeridirektoratet sagt at “dere har for lav dødelighet, nå er det ikke forskning lengre”. Så nå står vi litt i limbo. Men nå kommer snart Havbruksmeldingen som forhåpentligvis adresserer dette.

Dermed har selskapet vært nødt til å se på muligheter utenfor landets grenser, blant annet i Canada.

– Vi har sett litt på British Columbia, men vi vil helst produsere fisk her i Norge – og spille på hjemmebane, sier Myrholt.

Foto: Akvafuture

Samler opp slam
Foruten å skille lusen fra verten, laksen, samler selskapet opp slam, fôrrester og fiskeekskrementer. Dette er ressurser som går til biogass og gjødselproduksjon.

– Vi sirkulerer vann fra under 20 meter. Da får vi ikke lakselus, og vi får heller ikke inn bakterier. Det er lakselus som er flaskehalsen idag. Og når vi produserer uten lus, mener vi at vi bør få vokse mer, sier Myrholt.

Han legger ikke skjul på at de lukkede merdene er kostbare.

Grunnrente
– Det koster mer å bygge anleggene våre, og det er vi nødt til å hente igjen på biologien. På de siste fire årene har vi hatt fire prosent dødelighet, mens bransjen ellers har 16 prosent. Vi trimmer laksen og oksygenerer den. Kvaliteten er jevnt over veldig god. Og det kommer av at vi ikke må avluse, understreker han.

– Vi er veldig spente på hva de kommer med i Havbruksmeldingen, og håper den kommer før påske. Vi håper de åpner for nyetableringer. Nå er det så mange åpne nøter, kysten er enten gul eller rød, at det er ikke plass til mer. For lukkede anlegg kan en ta i bruk nye sjøarealer. Og så kan man åpne for grunnrentefritak eller lignende, sier Myrholt håpefullt.

– Det sitter sikkert mange i salen her som har lyst til å starte eget oppdrett. Det har en ikke kunnet gjøre de siste 20 år, bemerker han.