Lusekamp og større smolt i fokus for Bakkafrost

Nyheter
0

Bakkafrost-konsernet leverte en total operasjonell EBIT på 376 millioner danske kroner i fjerde kvartal 2022. Det var noe lavere enn konsensus-estimatetet på 388 millioner danske kroner.

Konsernsjef Regin Jacobsen er tilfreds med resultatet – i hvertfall på hjemmebane:

– Samlet sett er vi fornøyde med resultatene fra Færøyene i dette kvartal. Laksemarkedet har vært sterkt på grunn av lavt globalt tilbud og den biologiske ytelsen på Færøyene har vært sterk – med det laveste nivå noensinne av lakselus og historisk lav dødelighet. Vår smoltproduksjon på Færøyene fikk ny produksjonskapasitet fra settefiskutvidelsene ved Norðtoftir og Glyvradal, sier han.

– Ved nyttår fikk vi vår nye brønnbåt, «Bakkafossur», på Færøyene. Med en total kapasitet på 10.000 kubikkemeter er dette en av de største brønnbåtene i verden, og også en av de mest teknologisk avanserte. Den bringer ny ferskvannsbehandlingskapasitet til den færøyske oppdrettsvirksomheten, som vil være positiv til å forbedre den biologiske ytelsen ytterligere, og den forbereder seg også Bakkafrost for fremtidig offshiore havbruk ved Færøyene, fortsetter Jacobsen.

«Bakkafossur». Foto: Bakkafrost

Utfordrende
– Den biologiske ytelsen i Skottland er fortsatt mer utfordrende enn på Færøyene, men vi er nå mye bedre rustet til å takle utfordringene og redusere biologisk risiko i Skottland, blant annet med en ny 4.000 kubikketer brønnbåt, med dobbel behandlings- og ferskvannsmuligheter. I andre halvdel av Q4 ble dødeligheten i Skottland redusert betydelig, og vi bestemte oss for å redusere slakt for å la fisken vokse i vekt og verdi. Som et resultat har vi høstet større fisk enn noen gang før i januar 2023.

Bakkafrost slaktet totalt 24.500 tonn laks (sløyd vekt) i kvartalet, hvorav 19.300 tonn kom fra Færøyene og 5.200 tonn kom fra Skottland. På årsbasis slaktet selskapet 90.600 tonn laks.

– Vi har gjort gode fremskritt med implementeringen av vår One Company-strategi, som vi slår sammen de færøyske og skotske organisasjonene med, og bygger videre på styrken til begge. Å dele kunnskap og beste praksis er nøkkelen for oss, spesielt innen oppdrettsdrift og storsmoltproduksjon. Sistnevnte er veldig viktig når vi forbereder utsett av det første partiet med stor smolt fra vårt utvidede Applecross klekkeri i Q2 2023, sier Jacobsen videre.

Foto: Bakkafrost

Bakkafrost planlegger å bygge tre nye storsmoltanlegg i Skottland frem mot 2026.

Konkurrerer
– Turbulensen og usikkerheten i verdensøkonomien er bekymringsfull. Det er vanskelig å forutsi hvordan inflasjonen vil påvirke etterspørselen etter laks. Produksjonskostnadene har økt for laksenæringen, så vel som for andre hoveddeler av animalske proteinkilder, som kylling, svin og storfekjøtt, som vi konkurrerer med. Det er derfor viktig å opprettholde et sterkt fokus på kostnader og konkurranseevne i det globale markedet. Til tross for høy inflasjon på mat er etterspørselen etter laks fortsatt sterk som gjenspeiles i kontraktsprisene for i år. Ser fremover, inn i 2023, vil tilbudsveksten i laksemarkedet være stram, sier han.

I likhet med Mowi og Grieg Seafood ser Bakkafrost en tilbudsvekst globalt på to prosent i 2023.

Bakkafrost hadde ved årets utgang en netto rentebærende gjeld på 2.644 millioner danske kroner. Egenkapitalandelen av balansen var 62 prosent.

Styret foreslår et utbytte på ti danske kroner (14,53 norske kroner) for regnskapsåret 2022.

For 2023 guider selskapet et samlet slaktevolum på 98.000 tonn laks.