– Det ser bra ut, sier Jan Erik Kyrkjebø til iLaks.
Oppdrettsveteranen Kyrkjebø er mannen bak gründerbedriften Ecomerden. Med seg på eiersiden har han leverandørbedriften Dalseide & Fløysand, og nå er pilotmodellen kommet i drift.
Lukket anlegg
I sommer ble den nyproduserte lukkede merden utrustet ved BMV Laksevåg. Ecomerden ble deretter slept til Solund i Ytre Sogn, hvor den nå er i drift hos det lokale oppdrettselskapet Sulefisk. Lokaliteten nær Eide ligger like ved hovedbasen til Sulefisk.
Les også: Klargjør Ecomerden for Sulefisk
Nå har Ecomerden stått tre måneder i sjøen, hvorav en måned med fisk i anlegget.
Erfaringene så langt er tilfredsstillende.
– Ecomerden har stått seg fint uten problemer, sier Kyrkjebø. – Det er nylig gjordt lusetelling med null fastsittene, null bevegelige og null kjønnsmodne hunnlus, sier han videre.
Lavt svinn
Han melder også om god tilvekst på fisken.
– Snittvekten er økt fra 90 til 141 gram. Appetitten er svært god. Til nå er det ikke tilsatt noe oksygen , men det er kun gjennomstrømning fra pumpedriften. Oksygenverdiene har vært gode og stabile, bemerker Kyrkjebø.
Svinn er et av oppdrettsnæringens største problemer. Ecomerden har også opplevd svinn, selv om det foreløpig er ganske beskjedent.
Sikret mot rømming
– De første tre dagene døde 35 stykk – av 90.000 som var utsettet. Dødeligheten er så godt som null, i snitt kun én dødfisk annenhver dag.
Rømming har heller ikke vært et tema.
– Ecomerden har dobbel sikring mot rømning, dobbel back-up på strømtilførsel og oksygentilførsel, forklarer Kyrkjebø til iLaks.