– Det er egentlig lite lurt. For det tar bare en halvtime før lusa livner til igjen etter å ha blitt eksponert for hydrogenperoksid. Da er de såpass levende at de fint kan feste seg til en laks igjen. Dermed har de vært med på å spre lusa, sier Frank Nilsen som er leder av forskningssenter for lakselus ved Universitetet i Bergen til NRK Trøndelag.
Glen Bradley, viseadministrerende direktør i brønnbåtrederiet Rostein, avviser at de har gjort noe ulovlig når de har sluppet lusevannet i sjøen igjen, uten å filtrere vekk lusa.
– Lusa tas bort fra laksen og enkelte eldre brønnbåter slipper den ut i sjøen igjen i planlagte droppsoner. Dette er ikke det samme som dumping, sier Bradley til NRK.
Han opplyser at de filtrerer bort lusa om bord i fire-fem av selskapets elleve brønnbåter. Det utgjør rundt 60–70 prosent av den totale kapasiteten.
Frank Nilsen mener kunnskapen om at lakselusa kan våkne til liv igjen i sjøen, har vært kjent lenge. Likevel har få brønnbåter filtrert vekk lusa før lusevannet er sluppet i sjøen igjen.
– De største og mest avanserte båtene i næringen har gjort det. Vi visste ikke at lusa kunne livne til igjen i sjøen, og vi var rimelig sikre på at den var død. Det var mer en diskusjon om luseeggene kunne overleve, forteller styreleder Jan Harald Hauvik i Brønnbåteiernes forening.