Lunkne til MTB-økning: Kan gi manko på fisk

Kommentarer
812

Fiskeriminister Elisabeth Aspaker gikk på St. Hans aften friskt ut og lovet vekst i den norske lakseproduksjonen. Regjeringen holdt hva den lovet og gikk til valg på. Den maksimale tillatte biomasse, MTB’en, skulle opp, lusnivået ned og samtidig gi rause pengebidrag til vertskommunene. Det var et Kinderegg – tre ting på en gang.

Avmålt begeistring
Dette skulle i teorien kunne gi en produksjonsøkning på 60.000 tonn og et samlet vederlag på 750 millioner kroner til det offentlige. Så langt så alt greit ut. Men det forutsetter naturligvis at samtlige oppdrettere vil benytte seg av tilbudet.

Og akkurat det er en høyst usikkert forutsetning.

Marine Harvest, Lerøy Seafood Group og Cermaq har foreløpig ikke tatt stilling til hvorvidt de vil øke
sin MTB. Til sammen guider denne trioen en lakseproduksjon på 484.000 tonn i Norge i 2014. Det er fire av ti laks som blir slaktet her til lands. Salmon Group, som står for en tiendel av den norske oppdrettsproduksjonen, har tidligere gått ut og vært klare på at deres medlemmer ikke finner forslaget akseptabelt. Sogneoppdretter Firda Seafood, med sine 20.000 tonn, vil heller ikke øke.

Stram tilbudsside
La det være sagt med en gang: Uten en MTB-økning kan det bli manko på fisk i 2015. Andre produsentland makter ikke å dekke opp for Norge.

Dette står i klar kontrast til 2014. Drevet av en mild vinter og vår, har Norges eksport av laks i år økt med 9,5 prosent – nærmere bestemt med 50.435 tonn, ifølge den siste eksportstatistikken fra Norges Sjømatråd. Med et halvår igjen av året kan det se ut som om den norske lakseproduksjonen (målt i slaktevolum) kan stige opp mot 100.000 tonn over fjoråret. Det vil utgjøre det vesentligste av verdens ventede produksjonsøkning. Og, vel å merke, tilbudsøkningen har skjedd på atskillig høyere priser enn i fjor; ergo er etterspørselsveksten feberhet.

Prispress oppover
Men det blir neppe noen gjentakelse av det i 2015. En kald vinter kan alene effektivt stoppe oppdretternes eventuelle vekstplaner. Hvis oppdretterne heller ikke benytter seg av regjeringens tilbud om produksjonsøkning kan det bli trangt i døren. Og da blir det dyrt med både sushi og røkelaks neste år.

Fremtidsprisene, som handles på laksebørsen Fish Pool, har slett ikke tatt dette innover seg. Siste årskontrakt for 2015 er satt på 42 kroner. Det er lavere enn snittprisen så langt i år.