Lukket anlegg klar til bruk

Nyheter
936

Etter år med prøving og testing er det første fullskala anlegget av typen AquaDome snart ferdig, skriver Sysla.

– Det skal skipes fra Latvia til Steigen i Nordland i slutten av juli. Delene som er produsert her til lands blir kjørt til Steigen, og så begynner monteringen i august, forteller daglig leder Øystein Olav Grønolen i selskapet MSC, som holder til i Måløy i Sogn og Fjordane, til Sysla.no.

Tåler bølger
Cirka 380 tonn fisk får plass i anlegget, som er bygget i glassfiberkompositt.

– Anlegget tåler en bølgehøyde på inntil to meter, og kan dermed brukes på de fleste lokaliteter som eksisterer på kysten i dag, sier Grønolen.

1-2 personer skal være nok for å betjene det lukkede anlegget, som blant annet inkluderer et eget vaske- og fiskesorteringsanlegg.

Slik ser prototypen som EWOS Innovation testet i Dirdal i Rogaland ut.

– Vi var først
Utviklingen av AquaDomen begynte i 2007.

Innovasjon Norge har vært med helt fra starten av, og har bidratt med til sammen 10,8 millioner kroner.

Totalt har utviklingskostnadene vært på 26 millioner.

I 2011 ble EWOS Innovation med på testing og utvikling av det lukkede anlegget, som har en bunn formet som en kuppel. En prototype ble sjøsatt, og viste gode resultater.

– Oppi den var det 5000 fisk, som ble der frem til den var slakteferdig. Da fikk vi testet forskjellige metoder og ulike typer utstyr. Vi var de første med dokumenterbare resultater med fullvoksen fisk i et lukket anlegg, sier Grønolen.

Cermaq ble med
En emisjon ble gjennomført, og nye investorer kom inn. I fjor høst ble Cermaq med på et såkalt IFU-prosjekt, som vil si en industriell forsknings- og utviklingskontrakt i regi av Innovasjon Norge.

Dermed kunne byggingen av det første fullskala anlegget begynne.

– Vi har fått testet ut konseptet gjennom EWOS Innotion. De testet en pilot, og fikk god erfaring. Derfor har vi tro på at dette er et godt konsept, sier kommunikasjonsdirektør Lise Bergan i Cermaq.

Unngår lus og rømming

Cermaq, som tidligere eide Ewos Innovation, har lagt AquaDome inn i sin søknad om grønne konsesjoner.

– Anlegget har en form som gjør at den tåler kreftene i sjøen. Det henter vann fra dypt nede i sjøen, vi unngår dermed luseproblematikk. I tillegg unngår vi rømming med den lukkede konstruksjonen, sier Bergan om hvorfor Cermaq nå vil prøve ut AquaDome i fullskala.

– Har du tro på at slike lukkede anlegg er fremtiden for oppdrettsnæringen?

– Vi vil se på hvordan dette virker i fullskala. Vi har fortsatt mye å lære. Vi har tro på at det er et godt konsept for ulike deler av produksjonen, men vi må lære av dette anlegget og de andre som har fått konsesjon. Det er for tidlig å trekke konklusjoner, sier Bergan.

Høyere investeringskostnad
Ifølge Grønolen er MSC klar for kommersiell produksjon av lukkede anlegg til høsten. Han har tro på at dette er noe havbruksnæringen vil ta i bruk i større grad fremover.

– Bransjen ser nå at det er positivt med lukkede anlegg med tanke på lus og rømming. I tillegg kan man få fisken til å vokse fortere, og har bedre kontroll på fôring. Investeringskostnaden er høyere, men på lang sikt har vi tro på at lukkede anlegg kan produsere fisk minst like billig og bra som i dag, sier han.