Lønnsomheten under hardt press for norske lakseeksportører

Nyheter
993

Over halvparten av dem drev med driftsmarginer under en prosent i fjor.

Vi skriver slutten av september, og fortsatt har ikke alle landets eksportører av laks og ørret levert årsregnskapene sine i Brønnøysund. Det er i seg selv et svakhetstegn. iLaks har studert årsregnskapene til 23 selskaper som opererer i eksportleddet. Og det er ikke veldig oppløftende lesning. 

12 av selskapene i utvalget hadde under en prosents driftsmargin. Fem av dem tapte penger i fjor.

12 av selskapene oppnådde svakere driftsmargin i 2019 enn i 2018.

Under press
Samlet sett solgte dette utvalget av eksportører fisk for 46,7 milliarder kroner i fjor. Det holdt til et driftsresultat på 753,4 millioner kroner, eller en driftsmargin på 1,6 prosent.

Men, dersom en justerer for driftsresultatet på 420 millioner kroner i storeksportøren Lerøy Seafood (tidligere kjent som Hallvard Lerøy og må ikke forveksles med oppdrettskonsernet – red. anm.), var det samlede driftsresultatet ikke fullt så imponerende.

Og det viser fremfor alt at avansen for fiskeeksportørene er under press. Slik har det vært lenge. Flere selskaper har da også måttet legge ned virksomheten etter en marginskvis som har pågått i ti år nå.

Hardt arbeid
Men helsvart er det ikke. 

Blant dem som økte resultat og driftsmargin fra 2018 til 2019 var det relativt nystartede måløyfirmaet Star Seafood.

– Tatt i betraktning at det er første hele driftsår, så er vi fornøyde. Det ligger mye hardt arbeid bak og da er det ekstra hyggelig at det gir resultater, uttalte Hildegunn Fure Osmundsvåg, daglig leder i Star Seafood, til iLaks da resultatet ble offentlig kjent.

Best lønnsomhet i fjor var det ålesundeksportøren Orion Seafood som noterte seg, med en driftsmargin på romslige 8,9 prosent.

Les også: Hun holder til på den franske riviera og var i fjor blant Norges aller mest lønnsomme eksportører

Negative
Deretter fulgte to bergenseksportører, nemlig Ice Seafood og Lerøy Seafood. Sistnevnte er den klart største i utvalget, og står bak hele 35 prosent av det samlede fiskesalget. Størrelsen er tydeligvis ingen ulempe for eksportfirmaet som nylig har flyttet fra Bontelabo til flunkende nye kontorer ved Damsgårdssundet.

På bunnen av listen, med negative driftsresultater i fjor, var selskapene Inter Sea, Nordøy Sea, Prestfjord Seafood, Salmosea og Global Salmon.