Lofoten Sjøprodukter ønsker mer volum for å gjenåpne slakteriet

Nyheter
0

– Står på knivseggen.

Kun få minutt gange med båt fra selskapets lokaler i Mortsund ligger Oterholmen. Én av Lofoten Sjøprodukters lokaliteter. I dag har det familieeide selskapet drøyt fire konsesjoner. I fire av merdene nyter laks på drøye fem kilo sine siste to høstuker, før avreise til Vesterålen og destinasjon Alsvåg Lakseslakteri (tidligere Viking Øksnes). Slakteriet benyttes i påvente av full drift på Salten N950 på Sørarnøy utenfor Bodø, der selskapet har en mindre eierandel.

Laksen i de fire andre merdene derimot, kan se frem til seilas over Vestfjorden til Sørarnøy, en gang før påske neste år. Lofoten Sjøprodukter har i dag også tre aktive lokaliteter utenfor Bodø. De øvrige befinner seg i hjemkommunen Vestvågøy.

Ole Vegard Mosseng. (Foto: Steve Hernes).

Vil ha slakteri igjen
Mest av alt ønsker produksjonsleder og medeier Ole Vegard Mosseng at laksen kan bli slaktet ved eget anlegg i Mortsund. Fisk ble slaktet, riktignok i et lite slakteri, her frem til 2015. Da ble det full stopp etter et par vanskelige år, med mye sykdom på fisken.

Mosseng står i døråpningen der tørrfisk lagres i dag, et lokalet han ser for seg å bygge ut for etablere nytt slakteri på stedet igjen.

– Vi har kjøpt noen små slumper med ekstra volum her og der, men ikke den helt store tonnasjen av det. Nå står vi på en knivsegg der vi ønsker å utvide, for å ta i bruk slakteriet vårt her. Vi ønsker i iallfall det, sier Ole Vegard Mosseng.

– Det er for lite grunnlag i dag for kontinuerlig drift på slakteriet i dag. I dag er vi jo, for å si det med hermetegn, avhengig av et spleiselag med staten og NAV, fordi vi ikke klarer å fylle opp arbeidsuka med drift, sier han.

Lokalitet Oterholmen. Lofoten Sjøprodukter. (Foto: Steve Hernes).

Stormfloa tok rorbuene
Mortsund er et idyllisk og sørvendt lite fiskevær som ligger sørvendt på Vestvågøya midt i hjertet av Lofoten, og bare 15 minutter kjøring fra flyplassen på Leknes. Noen massiv bosetting har det aldri vært her, tross innsig av skrei i århundrer. I begynnelsen av 1920-åra ble veien ferdigstilt, og fiskeværet begynte å utvikle seg og fikk etter hvert mange rorbuer. Ifølge lokale kilder skal det ha vært mange av de på slutten av 1800-tallet også.

Natta til 26. november for ti år siden var det stormflo i Mortsund, og fem rorbuer ble slengt ut på havet og knust av bølgene. For fem år siden telte de opp de fastboende, og fant ut at det var ca 20 av dem i Mortsund.

Større merder i Bodø
Driftsleder Kent Inge Berg tar iLaks ut til merdkanten. Han har jobbet i selskapet i 28 år, så håndfôring og det gamle slakteriet er velkjent for Berg. Stor etterspørsel og bra tilvekst har det også vært på Oterholmen.

Driftsleder Kent Inge Berg i Lofoten Sjøprodukter. (Foto: Steve Hernes).

– Tilveksten har vært fantastisk og biomassen øker raskt. Vi har vært forskånet for alt av sjukdommer i år. I lokalitetene i Bodø har vi nå fått større merder. Vi forsøker å gjøre det så gunstig som mulig for fiskens velferd, sier Kent Inge Berg.

I år har de satt ut smolt på drøyt 300 gram. Den største de har satt ut her var på 430 og 480 gram, og det ble forsøkt ved lokaliteten Kariskjæret utenfor Bodø. Stor smolt imponerer driftslederen.

– Det var helt utrolig at det var slakteklart etter drøyt ti måneder. Smolten hentes hos Sisomar i Sørfold, et anlegg Lofoten Sjøprodukter eier i overkant av 40 prosent. Med ledelse og ansatte er de i underkant av tjue ansatte i dag, og de aller fleste fra regionen.

Driftstekniker Raymond Nygård. (Foto: Steve Hernes)

– I Bodø har vi et par lokalt ansatte. Det er også viktig å ha folk ved anleggene som har lokal kunnskap om øyene utafor Bodø, sier Kent Inge Berg.

Fôrsentralen styrer det som skjer på andre siden av Vestfjorden, noe driftstekniker Raymond Nygård (30) har full kontroll på. Rett etter skolegang som 18-åring kom Nygård til Mortsund for å jobbe med familien Mosseng og Lofoten Sjøprodukter.