Lødingen Fisk vant ikke frem med søksmål mot staten, og må betale et overtredelsesgebyr på fem millioner kroner. Nå vurderer settefiskprodusenten å anke dommen fra Ofoten tingrett.
Lødingen Fisk ble i januar 2017 ilagt et overtredelsesgebyr på seks millioner kroner av Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) for å ha tappet Bresjavatnet i Lødingen kommune i Nordland under laveste tillatte vannstand. Bruddet, som førte til overtredelsesgebyret, skal ha skjedd i februar 2014. I Olje- og energidepartementets klagevedtak av 19. desember 2018 ble gebyret satt ned fem millioner kroner.
Lødingen Fisk, som er eid av flere oppdrettsselskap, var uenig i gebyret og gikk til sak mot staten. Rettssaken gikk i Ofoten tingrett den 26. og 27. september..
Ikke foreldet
Lødingen Fisk la i retten prinsipialt ned påstand om at overtredelsesgebyret av desember 2018 var foreldet, og la subsidiært ned påstand om at gebyret måtte settes ned.
I den ferske dommen fra Ofoten tingrett, som iLaks har fått tilgang på, står det at det sentrale spørsmålet når det gjelder foreldelse er om foreldelsesfristen løper fra overtredelsestidspunktet eller vedtakstidspunktet.
«Dersom man legger til grunn at foreldelsesfristen regnes fra overtredelsestidspunktet i februar 2014, er kravet foreldet. På den annen side er kravet ikke foreldet dersom foreldelsesfristen løper fra vedtakstidspunktet i januar 2017», skriver retten, som mener fordringen oppstår ved vedtakstidspunktet, og at kravet derfor ikke er foreldet.
Vurderer anke
Når det gjelder størrelsen på overtredelsesgebyret, mener retten at overtredelsen er grov og ble begått forsettlig for å ivareta selskapets økonomiske interesser.
«Lødingen Fisk tok en kalkulert risiko når selskapet bevisst ikke tok høyde for at det kunne komme tørre perioder», skriver retten i sin oppsummering.
«Basert på en helhetsvurdering av momentene i vannressursloven § 60 a fjerde ledd, er retten av den oppfatning at overtredelsesgebyret i utgangspunktet passende kan settes til kr 6 500 000», skriver retten videre.
Men retten har etter en helhetsvurdering kommet fram til at saksbehandlingstiden utgjør en krenkelse av EMK artikkel 6(1) (retten til en rettferdig rettergang).
«Retten mener at konvensjonsbruddet er tilstrekkelig reparert ved at overtredelsesgebyret er satt til kr 5 000 000″, heter det i dommen.
Konklusjonen fra retten er at gebyrets størrelse ikke skal settes ned, og at staten dermed må frifinnes. Lødingen Fisk er også dømt til å betale sakskostnadene til staten med 98.559 kroner.
Styreleder Ole Ekroll Sørdahl i Lødingen Fisk kommenterer dommen slik overfor iLaks:
«De juridiske spørsmålene ble avgjort til vår fordel, men «en konkret vurdering», tilsa at staten i realiteten kan bruke så lang tid den vil, før den fastsetter en reaksjon (foreteelse jan 14, beslutning des 18). Dette vurderer vi å anke»