Det Færøyske selskapet oppdaget bakteriene i forrige uke.
Konsernsjef i Bakkafrost, Regin Jacobsen, bekrefter dette til iLaks.
– Det stemmer at vi har funnet listeriabakterier i produksjonen i forrige uke. Derfor ble hele produksjonslinjen vasket.
Uvisst hvor mye fisk
Han vet ikke hvor mye fisk som er gått ut.
– Det var noe fisk som var kommet ut, men vet ikke hvor mye. Det er gitt meldinger til kundene som har fått produktene.
Han understreker likevel at det er snakk om små mengder.
– Dersom det er under 100 listeriabakterier per gram, så går det fint å bruke til produkter som skal kokes eller forberedes. I sushi skal det helst ikke forekomme. De funnene vi har hatt er under ti listeriabakterier per gram. Det er altså ikke snakk om store mengder.
Kan være farlig for risikogrupper
Listeriabakterier finnes naturlig i vann, jord, planter og dyr og finnes derfor også i enkelte næringsmidler. Den kan gi en sjelden men alvorlig infeksjon hos mennesker.
I Norge er det 15-50 tilfeller i året.
Det må svært mange bakterier til for å gjøre friske folk syke, så det er gjerne personer i risikogrupper – som for eksempel gravide og personer med nedsatt immunforsvar – som blir syke av listeria. Gravide og andre personer i risikogruppen, bør følge de forebyggende rådene gitt av myndighetene.