– Like mye en markedsmulighet som en trussel

Nyheter
606

– Av russisk lakseimport kommer mer enn 80 prosent fra Norge. Hvis man forutsetter at en del av dette skal komme fra Chile, vil det bety en signifikant økning for chilensk lakseeksport til Russland, sier Jon Hindar til E24.

Han vil ikke spekulere i hvordan dette slår ut i inntektene til Cermaq.

– Man vet ikke hvordan prisbildet kommer til å være i de forskjellige markedene. Mer enn 50 prosent av vårt totale volum kommer fra Chile, og med én fot i hvert kontinent, er foten i Latin-Amerika vesentlig tyngre enn foten i Norge. Jeg kan si at dette ikke bare har en nedside, men også en oppside for oss økonomisk sett, sier han.

– Hvordan dette balanseres på sikt er ikke godt å si. Etterspørselen som sådan vil ikke bli borte, og det vil danne seg et nytt mønster i markedet. Hvis man ser på bransjen totalt sett vil laksen finne andre veier og andre kanaler, sier han til E24.

Når laksen fra Chile sendes til Russland, betyr det at den norske laksen til selskapet vil tette gapet som oppstår i vestlige markeder som går glipp av laksen.

– Hvis chilenerne selger mer til Russland, vil det bli mindre eksport til Nord-Amerika. Det vil ha positiv konsekvens for norske aktørers eksport til Nord-Amerika, forklarer Hindar.

Sett med norske øyne er importnekten til Russland utelukkende en dårlig nyhet for laksesektoren.
– Dette vil etter alt å dømme påvirke lakseprisen negativt i en periode, sier han.

– Dette er like mye en markedsmulighet som en trussel overfor Cermaq. Kortsiktig er dette uheldig for bransjen, fordi det vil ta noen uker før man får i gang nye distribusjonskanaler. Å frakte frossen fisk fra Chile til Russland tar tid, sier Hindar.