Norsk oppdrettsnæring er blant verdens mest bærekraftige matprodusenter, og helt i topp er Lerøy.
Dette ifølge den internasjonale bærekraftsindeksen Farm Animal Investment Risk and Return (FAIRR), skriver BA.
Bak FAIRR står den britiske forretningsmannen Jeremy Coller. Målet er å gi investorene bedre informasjon om den finansielle risikoen manglende hensyn til miljø og bærekraft medfører. Indeksen deles inn i høy, medium og lav risikogruppe, og selskapene er vurdert ut fra faktorer som utslipp av drivhusgasser, svinn i produksjonen, vannforbruk, antibiotikabruk, dyrevelferd, arbeidsforhold og matvaresikkerhet.
– Investorer trenger slike data for å gjøre bedre investeringsbeslutninger. Til nå har informasjonen i denne sektoren manglet. Denne indeksen vil hjelpe investorene med å identifisere de beste selskapene, sa Coller da indeksen ble offentliggjort i mai i år.
Da toppet Marine Harvest, men er altså nå forbigått av Lerøy.
– Det er svært positivt for oss å ligge på topp på denne listen. Det viser at sjømatproduksjon er blant de mest bærekraftige formene for matproduksjon som finnes, sier Harald Sveier, teknisk leder i Lerøy Seafood Group, til BA.
– Alle steg i vår produksjon må fokusere på bærekraft. Vi er en ung industri og blir fulgt med argusøyne, sier Sveier.
Ny FAIRR-indeks kommer neste år.