Henning Beltestad hadde bestemt seg tidlig, men fikk ikke napp før på tredje forsøk.
Lerøy-toppen er blitt invitert til å fortelle studentene på konferansen Salmon City om sin profesjonelle reise. Han har arbeidet i Lerøy i hele sin karriere – temmelig nøyaktig 30 år.
– Dette er potensialet vårt videre, sier Beltestad, henvendt til de mange sisteårsstudentene i salen. – Det å være til stede på slike arrangementer, møte ungdom, være synlig, gjøre oss attraktive for dem som ønsker å jobbe i næringen. Sikre at vi får ny rekruttering til bransjen og selskapet vårt.
Lerøys mangeårige konsernsjef utdannet seg på BI.
– Da jeg var ferdig utdannet, skulle jeg jobbe i Lerøy. Og det hadde med at Lerøy kom på besøk på skolen, jeg hadde skrevet hovedoppgave om verdensmarkedet for laks, og så hadde jeg en bestefar som var fisker og en far som var havforsker.
Lakseberget
Han begynte i Lerøy 1. mars 1993.
– Jeg begynte som lakseselger, i VAP, eller bearbeidede lakseprodukter. Og det var begynnelsen av satsingen på foredling i Norge. Det var basert på FOS-fisk eller lakseberget. Det var restene av dette som var grunnlaget. Det var spennende tider. Lerøy tjente ikke penger den gangen. Vi omsatte for 8-900 millioner kroner.
Det integrerte oppdretts- og eksportselskapet har vokst mye siden den gang. I fjor omsatte Lerøy for 27 milliarder kroner.
55-åringen har merket seg de store endringene som er kommet i løpet av disse tre tiårene.
– Det er blitt mye mer struktur og systemer. Og enorme volumer av laks og ørret, sier Beltestad.
– Var det mer cowboytider i bransjen den gang? spør Mathias Sagevik, primus motor for Salmon City.
– Nja… det var det kanskje… humrer Beltestad.
– Hvis du kun skulle fokusere på det viktigste i jobben din; hva ville du gjort da?
– Å forstå verdidriverne og ha kontroll på det som skjer i selskapet. Men det er ikke noe «one man show». Jeg ville nok brukt mye av tiden min på å utvikle de ansatte i Lerøy, sier han.
Flat struktur
– Det er 5.500 ansatte i Lerøy. Jeg kjenner ikke alle. Jeg jobber tett med mange, selvfølgelig tettest med de i konsernledelsen. Jeg jobber med mange, jeg jobber med selgere, traineer. Vi er et selskap med en veldig flat struktur. Det er ikke noe stort hierarki i Lerøy.
Beltestad ser særlig rask utvikling i informasjonsteknologi, «real time live data».
– Den reisen går veldig fort nå. Vi selger fisk over hele verden. Det å ha oversikt over hvordan prisene utvikler seg overalt hele tiden – live – det er gøy. Det er et utrolig viktig styringsverktøy.
På spørsmål om hvordan en kan få jobb i sjømatbransjen, svarer Beltestad: – Det å ha en genuin interesse, det tror jeg er helt grunnleggende. Du bør finne noe du brenner for. Da blir det bare så utrolig mye lettere å gå på jobb hver dag.
Så forteller han hvordan han ordnet seg jobb i Lerøy:
– Jeg var opptatt av analyse og markedsarbeid. Det synes jeg var jævla spennende. Jeg søkte tre jobber i Lerøy. Jeg skulle jobbe i Lerøy. Og på tredje forsøk fikk jeg jobben. Og det var kjekt.
Avslutningsvis tipser han studentene hvordan de kan få jobb i Lerøy:
– Vi har trainee-ordninger både gjennom Seafood Innovation Cluster og gjennom eget selskap. En må være tett på, følge med på alle utlysninger vi har. Og så er du ikke nødt til å være interessert i fisk. Vi har IT, økonomi, fiskehelse, biologi. Det er så utrolig mye en kan jobbe med. Finn noen områder som ikke blir altfor bredt. Det går an å sende åpne søknader, avslutter Beltestad.