Lerøy: – Foreløpige prøvesvar indikerer lav smittefare hos rømt fisk 

Nyheter
0

Det var søndag 5. mai Lerøy Midt hadde en rømmingshendelse på lokaliteten Reitholmen i Fillfjorden i Hitra kommune. Den rømte fisken var smittet av to fiskesykdommer, Bakteriell nyresyke (BKD) og pancreas disease (PD).

Etter å ha analysert over 330 prøver av den gjenfangede fisken for bakterien BKD, rapporterer Lerøy idag at kun én av prøvene er positiv. Selskapet venter svar på ytterligere 120 prøver som testes av Veterinærinstituttet, og vil oppdatere informasjonen når flere resultater foreligger.  

– Den foreløpige analysen bekrefter vår vurdering av at fisken er ved god helse, til tross for at det er påvist BKD i populasjonen. Dette er veldig gode nyheter for villaksen og for oss. Med kun én positiv prøve blant over 300 undersøkte, indikerer prøvesvarene så langt en lav risiko for spredning av sykdommen til villaksen. Vi fortsetter vår innsats for å følge opp situasjonen, og ivareta fisken og miljøet på best mulig måte, sier daglig leder i Lerøy Midt, Harald Larssen, i en pressemelding.

Dusør
Rømmingen er særlig kontroversiell siden den skjedde like i forkant av sesongen da gyteklar villaks går opp i elvene.

Lerøy har tidligere lovet dusør på 700 kroner per fisk som tas i alle elvene i Trøndelag og  Nordmøre.

– Vi ønsker fortsatt dialog med elveeierinteressene om kompensasjon for eventuelt ekstraarbeid de måtte få hvis det kommer rømt laks i respektive vassdrag. Vi er også i dialog om kompensasjon som følge av ekstraarbeid ved kilenoten på Agdenes.  

– Vi ser svært alvorlig på denne rømmingen og har derfor på eget initiativ tatt kontakt med kompetansemiljøer for å vurdere ytterligere skadebegrensende tiltak. Vi ønsker å skaffe oss god oversikt over spredningen av fisken slik at vi kan sette inn målrettede tiltak. Det tas skjellprøver av fisken for å verifisere om det er villaks eller oppdrettslaks. Lerøy har vært en av pådriverne for å få på plass en sporingsløsning slik at rømt laks kan spores tilbake til eier. Denne løsningen skal vi benytte, sier Larssen.  

Kontroller
– Vi har inngått samarbeid med Skandinavisk Naturovervåking som igangsetter kontroller rettet mot munninger i elver og vassdrag i regionen. Det gjennomføres overvåking gjennom drivtelling og  videoovervåkning, og rømt laks tas ut.  

Lerøy Midt har hatt et omfattende gjenfangstfiske innenfor det området og tidsvinduet som Fiskeridirektoratet og Statsforvalteren har gitt tillatelse til.

– Vi har fisket opp over 1.400 laks. Det er også gjenfanget rundt 250 laks i en kilenot ved Agdenes. Det offisielle tallet for gjenfangst er dermed 1.650 laks, sier han.