Leppefiskselskap slått konkurs av Skatteetaten

Nyheter
1410

Strynbedriften Fjordgull skylder Skatteetaten nærmere 270.000 kroner i moms fra 2018.

Det bekrefter bobestyrer advokat Thore Heggen overfor iLaks. Konkursen i selskapet ble åpnet 7. januar.

Fjordgull ble stiftet i august 2017, og leverer ifølge hjemmesiden til selskapet «ulike tjenester og innovative løsninger innen akvakultur». Selskapet, som også har drevet med «fangst, håndtering, oppbevaring og gjenfiske av rensefisk», fanget mellom august og desember 2017 rundt en én million leppefisk, som ble levert til oppdrettere. Leppefisk, spesielt bergnebb, grønngylt og berggylt, brukes som rensefisk i oppdrettsnæringen.

Slik forklarer daglig leder Sigve Bø i Fjordgull konkursen:

Sigve Bø. FOTO: Fjordgull

– Da ny regulering for leppefisk ble iverksatt 2018 falt dessverre Fjordgull utenfor tildeling av konsesjon. Det ble da kjøpt inn et nytt fartøy, som var rigget for garnfiske. Denne ble sendt på fraktebåt til Nord-Norge. Dessverre var båten ikke av det kaliber som var nødvendig for å drive i værutsatte fiskevær. Når nye regler for fartøysinstruks kom ble selskapet raskt insolvent, sier han.

Fjordgull er også morselskapet til Safehide, som har utviklet et rensefiskskjul. Løsningen ble patentert i 2018. Ifølge Sigve Bø eier Fjordgull fremdeles formelt sett Safehide.

– Safehide ble solgt til Sigve Bø (enkeltpersonforetak) 1. Januar 2019, men aksjene ble ikke overført før julen 2019. Konkursboet behandler disse nå, men det jobbes med å tilbakeføre disse til enkeltpersonforetaket. Produktet Safehide har solgt er patentert og selve patenten er eid av Sigve Bø, sier han.

Skiftesamlingen for Fjordgull vil bli avhold i Sogn og Fjordane tingrett 12. februar.