Leksjoner fra byllepest

Nyheter
994

Det kom et skip til Bjørgvin i 1349. Svartedauden, som skylte innover Europa i perioden 1347-51, kom opprinnelig fra Asia. Smitten spredte seg med lopper og lus, og hadde et kort sykdomsforløp – fem til seks dager. Utfallet var dødelig og dramatisk: 50-60 prosent av Norges, og Europas, befolkning ble utradert.

– Det tok Norge 150 år å gjenvinne den befolkningen, forteller AquaGen-forsker Vibeke Emilsen, og legger til: – Svartedauden var basert på bakterien Yersina pestis. Den bakterien finnes også idag, og kan behandles med antibiotika.

AIDS
AquaGens seminar ved Hotel Scandic Ørnen i Bergen har samlet i underkant av hundre mennesker fra oppdrettsnæringen på Vestlandet. Her er fiskehelseansatte, biologer, veterinærer, produksjonssjefer og fôrselgere.

Emilsen har fanget deres oppmerksomhet.

Hun tar spranget frem til vår tid, og viser til en annen alvorlig sykdom, AIDS og HIV-viruset.

– Det viser seg at ti prosent av alle skandinaver har en genkopi for å være resistent mot HIV. Det er samme genvariant som beskytter mot Svartedauden som mot HIV. Noen av oss har egenskaper som står mot tøffe virus og bakterier, forteller kvinnen fra Rørvik i Vikna.

Denne lærdommen har avlselskapet AquaGen tatt med seg i sitt arbeid.

– Hvorfor dør fisk? spør hun, før hun selv svarer: – Stress, trenging, oksygenmangel og skader.

– Og hvorfor overlever fisk? Den er mer robust mot håndtering.

– Hva kjennetegner en robust fisk? Den er i god form.

Håndteringståleranse
Dette vil avl- og genetikkselskapet AquaGen gjøre noe med. Ved å avle frem fisk som er i god form og som tåler en støyt. Oppdrettslaks som tåler avlusing og pumping, varmtvannsbehandling, sortering og lusetelling. I dette arbeidet er det sentralt med forbedret hjertehelse og gjellehelse.

– Vi vil avle frem en høyere håndteringståleranse, foklarer Emilsen.

– Resistens mot CMS og AGD – begge gjellesykdommer – vil gi en laks med forbedret hjerte- og gjellehelse som bedre vil tåle håndteringsstress.

Tyskeide AquaGen begynte arbeidet med QTL, det vil si å bruke genmarkører, tilbake i 2009. I år ruller de ut den 12. generasjon med oppdrettslaks over 45 år.

– Jeg minner på at PD-QTL’en ligger også inne i dette produktet, og har og god effekt mot hjerte- og gjelleskader, avslutter Emilsen.