Lavt utbud av fisk sender lakseprisen oppover

Nyheter
0

Etterspørselen løper raskere enn tilbudet.

– Det er noen som snakker om at det kan gå helt opp på 75 kroner. 3-4 henger litt igen, men 5+ blir en referansepris, sier en trader til iLaks.

Han mener det er flere årsaker bak prisoppgangen:

– Lite fisk blir slaktet, mye problemer på slakteri med covid – og drittvær. Det er mange ting. Det er hovedsaklig at det har vært slaktet mye fisk, så det blir en periode med lite fisk. Det er naturlig. Og så kommer det en del sårfisk, prodfisk, og det reduserer eksportandelen, sier han og viser til problemer med vintersår.

Tilgjengelig
– Da blir det mindre tilgjengelig til eksporten. Mye tyder på at det ikke blir så god tilgang på det som kan eksporteres.

Fakta

iLaks henter hver fredag etter lunsj inn spotpriser for laks. Dette er fisk som skal leveres den følgende uke. Her kontakter vi flere ledd i verdikjeden, herunder oppdrettere, eksportører og importører. Vi har alltid minst fem uavhengige kilder, selv om ikke alle kildene nødvendigvis vises på trykk. Vi varierer hvilke kilder vi bruker, og bruker ikke de samme kildene hver gang.

– 68, 72, 75 kroner (for 3-6 kg). Det slapp vi noen biler på tidligere idag. Vi vet nå at vi kan selge 3-4 på 71 kroner, 4-5 på 73 kroner og 5-6 på 75 kroner. 6+ er 80+. Det kan være hele skalaen, sier en oppdretter.

Det betyr et prisleie som hevder seg helt i toppen av det som er blitt registrert vinterstid i moderne tid. En må helt tilbake til midten av 1980-tallet for å finne høyere snittpriser.

– Kinesisk nyttår på tirsdag tar ned etterspørselen der, men lave snittvekter i Norge og Chile gir mindre tilførsel av 6+ enn det det pleier å være. Etterspørselen er litt varierende. For årstiden er det et bra marked for 6+. Større etterspørsel enn tilbud, sier han, og legger til: – Det er ihvertfall ikke noe usolgt fra denne uken her.

Ikke kø
Andre ser noe lavere priser:

– Litt oppover på 3-5, mer lik pris 3-6. 4+ er en pris egentlig. 6+ er kanskje litt lavere enn 4-5. Det er så mye 6+ tilgjengelig, sier en eksportør og viser til priser mellom 68 og 70 kroner (til oppdretter i Nord-Norge).

– Det skjer hvert år at det er mer 6+ enn vi har etterspørsel etter. Det vi sitter igjen med er 6+. Du kan finne biler i Oslo på 70 kroner idag. Det har vært vanskeligst i slutten av uken.

– Men det er eventyrlige priser. Jeg håper det holder. Kundene står ikke akkurat ikke i kø for å kjøpe fisk. Det er litt skummelt med så høye priser. Det er høyt, jeg må si det. Når passerer godt over syv euro sliter kundene med sine priser videre, sier han.

En innkjøper sitter på gjerdet, og håper på en gunstig inngang på dagens handel:

– Akkurat nå er det helt stille, føler jeg. Storfisken ser ut til å få en reduksjon fra de flymarkedene som var forrige uke. Magefølgelsen er at det presser seg oppover, i hvertfall på industristørrelsene, sier han.