Morten Strøksnes har en kommentar i BT 25. oktober som er så gjennomsyret av personangrep og sjikane av en hel næring at det svekker hans allerede tvilsomme argumentasjon.
Som en av verdens ledende fôrleverandører til oppdrettsnæringen, ser vi oss likevel nødt til å reagere når den slags tendensiøst oppgulp får spalteplass i avisene.
Strøksnes påstår blant annet at fiskeriminister Elisabeth Aspakers eneste budskap i forbindelse med miljøutfordringene i næringen er at «bransjen må vokse videre». Det er direkte feil. Aspakers åpning for fem prosent vekst ble gitt mot knallharde miljøkrav når det gjelder lakselus. Det er påtakelig at Strøknes velger å angripe nettopp den ministeren som pålegger næringen absolutte miljøkrav som forutsetning for vekst.
Videre påstår Strøksnes at andre fiskearter «beiter på fôret rundt merdene, og på avføringen fra oppdrettslaksen» for så å bli «fulle av gift». Ufordøyd fôr og fôrspill er verken kloakk eller forurensing, men næringstilførsel til det marine miljø, på samme måte som husdyrmøkken er det på bondens jorde. Giftpåstandene som til stadighet trekkes fram er avvist fra alle ledende kostholds- og mateksperter. Den norske laksen er trygg, og de fleste grupper i befolkningen burde spise mer laks, ikke mindre. De som fremmer falske påstander om gift er selv en trussel mot folkehelsen, da de påvirker folk som burde spise mer fisk til å spise mindre.
Oppdrettsnæringen har utfordringer. Lus og rømming er blant de største. Derfor investerer hele næringen betydelige summer i forskning og utvikling for å sikre bærekraftig oppdrett. Verden kommer nemlig til å trenge protein fra havet i fremtiden. Jordkloden står overfor en eksplosiv befolkningsvekst. Etterspørselen etter mat vil øke dramatisk fram mot 2050. Bare to prosent av verdens matproduksjon foregår i dag i havet. Det er bokstavelig talt et hav av muligheter.
Selv om laksen alene ikke kommer til å brødfø verden, er laksenæringens ledende teknologi avgjørende for at en voksende befolkning skal få nok mat. FAO trygler oss som næring om å hjelpe. Matproduksjon med så høy næringseffektivitet og så lavt karbonfotavtrykk som oppdrettsnæringen finnes knapt noen steder i verden.
Som fôrprodusent ønsker vi debatt om havbruksnæringen velkommen. Forutsetningen må imidlertid være at man kan diskutere fakta med en saklig tone. Strøksnes bidrar ikke til det i sitt kampskrift mot norsk oppdrettsnæring.