Lave innslag av rømt oppdrettslaks i Vestlandselvene

Nyheter
627

Gytetellingen, som ble gjort ifjor høst, ble utført av Uni Research i vestlandsfylkene Sogn og Fjordane, Hordaland og Rogaland.

«Det ble registrert rømt oppdrettslaks i 38 av de 50 vassdragene som ble undersøkt ved drivtelling høsten 2015. Flere av elvene som inngår i undersøkelsene har over tid hatt forholdvis høye innslag av rømt oppdrettslaks. Antallet rømt oppdrettslaks i gytebestandene høsten 2015 var imidlertid lavere sammenliknet med tidligere år i flere av elvene. Dette, sammen med økt antall villaks i flere av elvene, bidro til at også andelene rømt laks i bestandene var forholdvis lave sammenliknet med tidligere år», heter det i en rapport ført i pennen av Uni Research.

Aktivt uttak
Totalt ble det gjort drivtelling av gytefisk i 50 vassdrag langs kysten. Gytefisktellingene har blitt gjennomført i forbindelse med en rekke ulike prosjekter og med ulike finansieringskilder. I tillegg ble det utført aktivt uttak av rømt oppdrettslaks, samt at en rekke elver i Hardangerelvene ble kartlagt ved snorkling etter observasjoner av rømt laks fra en ukjent rømming.

Hardangerfjord-bassenget har fått særlig mye fokus det siste året, ikke minst i den pågående diskusjonen om lakselus mellom Havforskningsinstituttet og NSL.

«De fleste elvene i midtre og indre deler av Hardangerfjorden har fortsatt forholdvis fåtallige bestander, men i flere av elvene, bl.a. Eidfjordvassdraget og Kinso, var gytebestandene i 2015 blant de høyeste som er registrert i perioden hvor det er gjennomført drivtellinger», fremgår det av rapporten.

Forlot vassdraget
«Sommeren 2015 mottok Fiskeridirektoratet meldinger om fangster av oppdrettslaks med størrelse
fra 5-8 kg i Hardangerfjorden uten at det var rapportert inn noen kjent rømming som kunne knyttes til fangstene. Under kartlegging og uttak ved snorkling ble det observert rømt oppdrettslaks med tilsvarende størrelse i flere vassdrag, og av 44 oppdrettslaks tatt ut med harpun i elver i Hardangerregionen sommeren og høsten 2015 var 39 i den aktuelle størrelsesgruppen. Det er også kjent at det ble fanget mange fisk med tilsvarende størrelse i oppvandringsfella i Etneelva. Alle disse var kjønnsmodne. I Steinsdalselva ble det på ett tidspunkt observert 71 slike oppdrettslaks, men de fleste av disse syntes å forlate vassdraget igjen etter kort tid. Det ble også observert færre av denne type oppdrettslaks i de øvrige vassdragene utover høsten, og forholdvis lite av denne rømte fisken synes å ha oppholdt seg i elvene frem til gytetiden. Registreringer av rømt oppdrettslaks i samme størrelseskategori ble også registrert i Nordhordland og kan tyde på at den rømte fisken spredte seg til elver også utenfor Hardangerfjorden.»