Selskapet har søkt patent på en drone som beveger seg opp og ned i merden og som måler oksygen, temperatur, salinitet og lysforhold. Dataene kan brukes til å optimalisere produksjonen på lokaliteten.
Dronen flyter av seg selv og hever og senker seg i vannmassene av seg selv. Når den kommer til overflaten, sender den data til en webserver via GSM-eller ICE.
Det er bergenseren Andreas Morland som står bak oppfinnelsen. Han er sivilingeniør og har blant annet jobbet for Ocea. I studietiden var han tilknyttet Havforskningsinstituttet.
Det siste året har han jobbet heltid som oppfinner. Det har han klart vi et stipend fra Innovasjon Norge og skattefunn-ordningen. Han har utviklet ideen i Nyskapningsparken i Bergen.
Produktet «Mærmeldingen», en gratistjeneste, er et «spinoff-produkt» av Morlands oppfinnelse. Via «Mærmeldingen» kan alle oppdretterne via nettet få en lokal værtjeneste som viser strøm, vind, trykk, bølgehøyder for hvert anlegg. Selskapet baserer seg på informasjon fra yr.no. I samme tjeneste kan alle som vil også følge med utviklingen i lusetallene på de enkelte lokalitetene. Disse tallene hentes hos lusedata.no.
Morland satser på at sensor-dronen skal generere inntekter til SeaSmart.
Sensordronen består av en fem kilos tung registreringsenhet. Den stiger til overflaten og sender data fra merden en gang i timen. Ifølge hjemmesiden til SeaSmart skal batteriene i dronen vare i 18 måneder.
-Oppdrettere som kjøper tjenester hos oss, kjøper data fra sine egne merder. Vi tror at når oppdretterne får samlet mye data om lokaliteten sin, kan de bruke informasjonen til å optimalisere produksjonen på lokaliteten. De vil kjenne mange viktige parameter som vil være viktig for å fôre fisken mest riktig. I neste omgang vil oppdretterne kunne bruke disse dataene til å lage prognoser. Og de kan bruke dataene til å analysere lokaliteten for å finne ut om lokaliteten er optimal, sier Andreas Morland til iLaks.
Eller som han skrever på hjemmesiden til SeaSmart:
-Algoritmen bruker historiske data for anlegget sammen med forhold om væreforhold og årstid for å beregne hvordan forholdene kommer til å bli. Algoritmer beregner også hvor fisken kommer til å være i merden og kan dermed gi et værvarsel for fisken.
Han opplyser at det vil koste noen titusener å få dronen satt i drift. Likeledes vil det koste noen tusenlapper hver måned å få tilgang til dataene.
Dronen har ikke propell, men hever og senker seg selv. Det betyr at dronen kan havne i notveggen.
– Ja, den vil være påvirket av strømforholdene på lokaliteten. Men den synker raskt, så med mindre det er ekstremt sterk strøm på lokaliteten vil den ikke komme i kontakt med notveggen, sier Morland til iLaks.
Han opplyser at tredjeparter, eksempelvis utstyrsprodusenter eller andre, vil kunne få tilgang til dataene dersom oppdretterne samtykker til det.