– Landbasert oppdrett vil bli dyrt i starten, men kommer det ned til kostnadsnivået for åpne merder? Med hardt arbeid tror jeg det

Nyheter
1812

Brite og Niri-direktør Ian McIntyre, som har bodd i Norge i flere år, sier til iLaks at selskapet har ambisjoner om å sette standarden for RAS-anlegg når det kommer til produksjonskostnader.

– Landbasert oppdrett vil bli dyrt i starten, men kommer det ned til kostnadsnivået for åpne merder? Med hardt arbeid tror jeg det, sier McIntyre.

Samtlige lakseoppdrettere på land har nemlig så langt tapt penger på fisken de har produsert. McIntyre tror man kan tjene penger på lakseoppdrett på land i løpet av tre til ti år, men sier det allerede nå finnes de som tror man kan vinne slaget om 60 kroner.

– Jeg var på en presentasjon der et RAS-selskap sa de kunne redusere produksjonskostnadene til to euro per kilo som gjennomsnittlig driftskostnad. Men det er optimistisk på kort sikt, sier McIntyre.

iLaks’ søsteravis SalmonBusiness rapporterte i fjor at Niri hadde tapt store penger siden oppstarten i 2006, og gikk 4,6 millioner kroner i minus i 2017. Niri kjørte et toårig prosjekt med verdens største tank for lakseproduksjon på en tidligere militær flybase i Skottland, men i 2018 ble anlegget lagt ut for salg.

Ifølge McIntyre ga prosjektet verdifull lærdom, som man tok med seg tilbake til Måløy for å utvikle RAS-teknologien videre.

– Niri har nå utviklet et design som er et par generasjoner foran hva vi hadde i Skottland, sier McIntyre til iLaks, og mener personell og driftsrutiner er mer kritiske faktorer enn teknologien akkurat nå.

McIntyre har også tro på en oppskalering av selskapets RAS-teknologi, og at den kan brukes på andre arter enn laks.

– Vi fokuserer på laks og når vi mestrer det, kan vi gjøre alt, sier McIntyre.

I januar skrev iLaks at OFS Måløy, et heleid datterselskap av OFS Norge, hadde fått tillatelse av Sogn og Fjordane fylkeskommune til å produsere 15.000 tonn laks og ørret på land i Vågsøy kommune.

OFS Måløy har en kontrollerende aksjepost i Niri, og det landbaserte anlegget får RAS-teknologi fra sistnevnte.