Landbasert oppdrett: Viktig for fiskevelferden

AKVAgroup løfter dyptvannsdrift som et viktig steg for å bedre fiskevelferden og styrke næringens bærekraft i artikkelen “-Noe av det viktigste som skjer i norsk oppdrett.” Det er spennende at bransjen utforsker flere veier for å oppnå disse målene, og det er positivt at nye konsepter som dyptvannsdrift bidrar til diskusjonen om hvordan vi best kan møte fremtidens utfordringer.

Samtidig ser vi i Totalbetong at landbasert oppdrett allerede viser seg som en levedyktig løsning når det gjelder kontroll over fiskenes miljø og helse. 

Ved å flytte produksjonen på land kan vi i større grad skjerme fisken fra ytre påvirkninger som lus, patogener og andre utfordringer i sjøen. På land får vi full kontroll over vannkvalitet, temperatur og hygiene, noe som gir betydelige fordeler for fiskevelferd og bærekraft.

Verdens største landbaserte anlegg for ørret – Hima Seafood
Et godt eksempel på hvordan landbaserte løsninger kan løfte fiskevelferden, er Hima Seafoods anlegg på Rjukan, hvor NRK nylig skrev at Hima Seafood satser på rekordlav dødelighet på anlegget ved Rjukan. Dette anlegget, som blir verdens største landbaserte oppdrettsanlegg for ørret, strekker seg over 27.000 kvadratmeter og fullføres i 2025 og Totalbetong er totalentreprenør.

Børge Andreassen, havbruksbiolog og seniorrådgiver innen landbasert oppdrett i Totalbetong

Les også: Ligger fremtiden på land? Landbaserte prosjekter sikter på 3,5 millioner tonn laks

Hima Seafood har hatt et tydelig fokus på fiskevelferd gjennom hele prosessen, noe som allerede viser seg å gi gode resultater med god fiskehelse og lav dødelighet. Med et eget renseanlegg for utløpsvann og et system for å utnytte overskuddsvarme fra nærliggende bedrifter, har prosjektet også en sterk bærekraftsprofil. Avfallet fra produksjonen blir dessuten brukt til organisk jordbruk, noe som gir miljøgevinster og gjør prosjektet enda mer helhetlig.

Totalbetong har jobbet tett med Hima Seafood for å sikre fremdrift og kostnadskontroll, slik at fisken kan settes inn til planlagt tid. Dette er et eksempel på hvordan landbaserte oppdrettsanlegg kan tilby stabile og forutsigbare miljøer for fisken, med klare fordeler for helse og velferd.

Systematisk brakklegging hos Salten Smolt
Ved Salten Smolt i Nordland har vi et annet eksempel på at bBrakklegging har vært et viktig grep. Brakklegging – en pause i produksjonen mellom hver batch – som gir anlegget tid til å hvile, noe som reduserer risikoen for sykdom. Brakklegging og systematisk overvåkning av vannkvaliteten bidrar til økt fiskevelferd. Vi vet at et stabilt biofilter og god kontroll på vannparametere er avgjørende for sunn vekst. Dette er et miljø som er tilpasset fisken og gir de best mulige sjanser for å trives og vokse.

Sammen med regelmessige prøver av vannkvalitet, optimalisering av fôringsmetoder, lysregime og temperaturjusteringer har Salten Smolt skapt et miljø som gir fisken en trygg oppvekst. 

Landbasert oppdrett: En trygg vei for fremtidens fiskevelferd
Diskusjonen om fremtidens løsninger for norsk oppdrett handler om å finne metoder som gir størst mulig kontroll over fiskens miljø. Landbaserte anlegg, som Hima Seafood og Salten Smolt, viser at vi kan skape trygge og kontrollerte oppvekstmiljøer som fremmer både fiskehelse og bærekraft. Denne tilnærmingen gir oss verktøyene for å sikre en trygg og bærekraftig matproduksjon med lavere miljøbelastning.

Jeg mener at landbasert oppdrett bør være en del av løsningen for norsk oppdrettsnæring fremover, og ser frem til å fortsette utviklingen av denne teknologien. Dette er en vei som gir resultater, og som vil spille en viktig rolle i oppdrettsnæringens fremtid.

Inne på anlegget i Breivik. Foto: Salten Smolt