Landoppdrett-selskapene er både enige og uenige i Nærings- og fiskeridepartementets (NFD) forslag. Rensekravene høster stadig kritikk.
I dag er fristen for å sende inn høringssvar på NFD sine forslag til nytt regelverk for landbasert oppdrett – og flere har nå sagt sin mening. NFD har blant annet foreslått rensing og desinfisering av alt inntaksvann, fortrinnsvis med filtrering og UV-bestråling.
Dette er det konkrete forslaget:
- Alt inngående sjøvann som brukes i akvakulturanlegg på land skal forbehandles og desinfiseres. Inntaksvann til akvakulturanlegg skal filtreres gjennom filter/silanordning med poreåpning/spaltebredde ≤ 0,3 mm før videre behandling. Desinfeksjon skal skje ved UVbestråling med UV-dose ³ 25 mWs/cm2, eller annen metode godkjent av Veterinærinstituttet som sikrer lik eller bedre desinfeksjonseffekt.
- Alt inngående ferskvann som brukes i akvakulturanlegg på land fra kilder som har villfisk eller annen aktivitet som kan medføre smitterisiko, skal forbehandles og desinfiseres. Inntaksvann til akvakulturanlegg skal filtreres gjennom filter/silanordning med poreåpning/spaltebredde ≤ 0,3 mm før videre behandling. Desinfeksjon skal enten skje ved UV-bestråling med UV-dose ³ 25 mWs/cm2, med ozonering til restozon ³ 0,1 mg/l etter tre minutters kontakttid, eller annen metode godkjent av Veterinærinstituttet som sikrer lik eller bedre desinfeksjonseffekt.
- Første og annet ledd gjelder produksjon av alle akvatiske dyr i akvakulturanlegg på land, uavhengig av om det gjelder produksjon av matfisk, settefisk, postsmolt eller stamfisk
– Ikke teknologinøytralt
«En «one size fits all»-tilnærming til desinfeksjon av inntaksvann er unødvendig,» skriver Andfjord Salmon i sitt høringssvar. De mener at eksisterende krav til avstand, mellom utslippspunktet til landanlegg og andre anlegg, allerede bidrar til å forebygge smittespredning.
Andfjord Salmon ber NFD om å revurdere nødvendigheten av å innføre like rensekrav for alle teknologier som brukes i landbasert oppdrett. Videre etterlyser de, i likhet med flere andre, en konsekvensutredning av slike rensekrav.
Vesterålen-selskapet mener også at rensekravene ikke vil være teknologinøytrale, siden de ikke tar hensyn til at ulike anlegg kan ha ulike behov for eller ulik nytteverdi av rensing.
– Ikke grunn til å forskjellsbehandle
Salmon Evolution, som er den ledende oppdretteren på land, er i all hovedsak positive til forslagene fra NFD. De ville likevel ha justert litt på regelforslaget:
Når det gjelder biosikkerhet, mener Salmon Evolution at det ikke er noen grunn til at landbasert oppdrettsvirksomhet skal måtte tilpasses behovene for sjøbasert oppdrett. De ser heller at landbasert og sjøbasert oppdrett stilles likt, med unntak av biosikkerhetskrav som trengs for å hindre at landbaserte anlegg påvirker trafikklyssystemet.
Selv om de ikke er negative til biosikkerhetskrav for landanlegg, og er enige i at desinfisering av inntaksvann med UV gir økt beskyttelse mot patogener, mener de at NFD bør være forsiktige med å innføre særlige biosikkerhetskrav for landanlegg. «Det er i utgangspunktet ikke grunn til å forskjellsbehandle landbasert og sjøbasert oppdrett hva gjelder krav til å redusere sannsynlighet for smitte mellom anlegg,» skriver Salmon Evolution.
Les også: – Et slikt krav vil bli svært dyrt for Nordlandsoppdrettere
På sikt vurderer NFD desinfiseringskrav også på avløpsvann. Salmon Evolution mener imidlertid at et særkrav for landanlegg om desinfisering av avløpsvann heller ikke vil være teknologinøytralt, fordi det vil gi strengere rammevilkår for landanlegg enn for sammenlignbare produksjonsformer. «Et slikt særkrav vil innebære vesentlige kostnadsøkninger for landbaserte anlegg i forhold til lukkede anlegg i sjø, og derfor vri utviklingen mot andre produksjonsformer,» skriver de i høringssvaret.
Salmon Evolution og ørret-oppdretteren Hima Seafood har tidligere uttalt til iLaks at de ikke er særlig bekymret for de nye kravene som kan komme. Begge selskaper har allerede rigget anleggene sine for å kunne imøtekomme slike rensekrav.
Stopp for gjennomstrømmingsanlegg?
Gaia Salmon, som satser i Hemnes på Helgeland, har ingen innvendinger når det gjelder anlegg som er RAS-baserte. For gjennomstrømmingsanlegg slutter de seg til Sjømatbedriftenes høringsinnspill.
– Vi opplever ikke departementets forslag som teknologinøytralt. I realiteten innebærer dette at man setter en stopp for fremtidig bruk av gjennomstrømmingsanlegg, sa Robert Eriksson, leder for Sjømatbedriftene, nylig i en pressemelding.
Gjennomstrømmingsanlegg vil måtte rense enorme mengder vann, om departementets forslag går gjennom.
Les også: Midlertidig stopp for landbaserte anlegg – i snart tre år
Gigante Salmon er en annen aktør som tidligere har vist til Sjømatbedriftenes høringssvar.
Midlertidig stans i flere år
Norwegian Mountain Salmon (NMS), som ønsker å etablere seg i fjellhaller på Utsira, gjentar i sitt høringssvar at et generelt krav om desinfeksjon av inntaksvann, slik det er foreslått, er unødvendig og lite hensiktsmessig. De frykter også at kravet vil svekke konkurransekraften til norske oppdrettere, sammenlignet med utenlandske aktører som ikke møter tilsvarende krav.
Viking Aqua, som satser på land i Gulen, mener at de detaljerte rensekravene kan begrense teknologiutviklingen. De foreslår i stedet at forskriften åpner for en mer funksjonsbasert tilnærming, der fokuset ligger på resultatet av desinfisering, heller enn hvilke spesifikke metoder man har brukt. Denne tilnærmingen mener de vil fremme innovasjon, redusere kostnader og sikre at norske aktører forblir konkurransedyktige internasjonalt. Nordmøre-selskapet Salfjord støtter også en mer funksjonsbasert tilnærming.
Siden desember 2022 har det vært en midlertidig stans i tildelingen av nye oppdrettskonsesjoner på land, i påvente av et nytt regelverk. Opprinnelig skulle høringen skje i mai 2023, men den ble utsatt. Saken vil behandles videre etter høringsfristen i dag, men NFD har ikke gitt en dato for når regelverket vil være på plass. Ifølge NFD vil saksbehandlingstiden avhenge av hvor mange høringssvar de får inn, og behovet for å revidere forslagene i etterkant av høringen.