Lakseprisene til værs i Sør-Korea idet flyfraktkostnadene tredobles

Nyheter
0

Forbudet mot å fly over russisk luftrom tvinger norsk oppdrettslaks til å ta en stor omvei for å nå Øst-Asia, noe som øker fraktkostnadene og til slutt utsalgsprisene.

I ett koreansk supermarked har prisene på 100 gram laksefilet økt med 15,5 prosent, fra 3.880 won til 4.480 won (33 kroner). Samme dag økte et annet supermarked prisene på norsk oppdrettet fersk laks med 26,4 prosent. En enhet på 100 gram som tidligere var priset til 3.780 won koster nå 4.780 won (35 kroner), rapporterer avisen The Korea Herald.

Regnes de overnevnte filetprisene om til kilopriser, betyr det utsalgspriser på 330 til 350 kroner.

– Vi har sett lakseprisene stige fra rundt 12-13 dollar til hele 19-20 dollar per kilo som følge av konflikten mellom Russland og Ukraina. Flyfraktprisene har økt minst tregangen siden krigens utbrudd, sier en ikke navngitt importør av norsk laks i Korea til avisen.

Mens supermarkeder forsikrer forbrukerne om at de har nok varelager for umiddelbare forsyninger, får usikkerhet rundt krigen forhandlere til å utforske alternativer.

Supermarkedkjeden E-mart ønsker å importere chilensk frossen laks i tilfelle en langvarig krig. Homeplus har henvendt seg til tasmansk laks fra Australia, mens Lotte Mart vil begynne å selge tasmansk laks sammen med skotsk laks fra april.

Restauranter som har laks på menyen er også i trøbbel. Noen eiere blir tvunget til å ta vanskelige beslutninger, inkludert å heve prisene eller å slette laks fra menyen.

Korean Air, flyfrakt, spedisjon. Foto: John Murphy