Lakseprisene siger ned mot 50 kroner

Nyheter
1081

Både oppdrettere og foredlingsindustri svarer med økt innfrysing av fisk.

– Litt bråkete marked, men jeg hører ikke noe under 50 kroner enda. 51, 52, 53 kroner (for tre til seks kilo – red.anm.), sier en eksportør til iLaks.

– Salgsmessig bør prisene under 50 kroner, men det er fortsatt noen som ligger og stirrer på 50-53 kroner. Og så står alle fritt til å kjøpe for de prisene de vil, sier en annen.

Fakta

iLaks henter hver fredag etter lunsj inn spotpriser for laks. Dette er fisk som skal leveres den følgende uke. Her kontakter vi flere ledd i verdikjeden, herunder oppdrettere, eksportører og importører. Vi har alltid minst fem uavhengige kilder, selv om ikke alle kildene nødvendigvis vises på trykk. Vi varierer hvilke kilder vi bruker, og bruker ikke de samme kildene hver gang.

Økt kredittid
– Jeg tror det er en del som fryser inn. Prisen kommer til å sige ned – om en vil eller ikke, sier han, og viser til kunder som ber om økt kredittid og kredittforsikring.

Særlig storfisk, som normalt tas av flymarkeder i Østen og USA, er vanskelig å få solgt til anstendige priser i dagens marked.

– Det fryses mye, sier en fiskeimportør. – Det det handler om nå er å få satt volum. Det er nesten viktigere enn prisen, mener han.

Med fallende priser følger også betalingsvansker og råtne fordringer lojalt etter.

Nervøst
– Vi får ikke inn penger fra Italia, Spania, Frankrike, England. Folk har det nok med seg selv. Kredittgrenense trekkes inn. Nervøsiteten er jo stor. Hvor lenge skal det vare? Vi jobber mye back to back nå, dag for dag. Vi har utfordringer også, spesielt på storfisk. Det er så mye 6+ ute i markedet, og der må vi finne fryseplass. Og der er kapasiteten sprengt, forteller en eksportør.

– Vi fryser inn der vi kan i Norge. Der vi kan finne fryseri. Måløy og andre steder. Det er ikke så mange pakkeri som har frysekapasitet, sier han og viser til priser på 50 kroner for de mest omsatte vektklassene, tre til seks kilo.

Storfisken er billigere, og omsettes mellom 40 og 44 kroner.