Lakseprisene klatrer mot 50 kroner

Nyheter
808

Redusert utbud gir prisløft.

– En liten oppgang. Ser sånn ut, sier en eksportør om neste ukes laksepris. – Det er mange kontrakter som går rundt fem euro i markedet.

Fakta

iLaks henter hver fredag etter lunsj inn spotpriser for laks. Dette er fisk som skal leveres den følgende uke. Her kontakter vi flere ledd i verdikjeden, herunder oppdrettere, eksportører og importører. Vi har alltid minst fem uavhengige kilder, selv om ikke alle kildene nødvendigvis vises på trykk. Vi varierer hvilke kilder vi bruker, og bruker ikke de samme kildene hver gang.

– Vi småeksportører er dømt til å tape. De store har nok fisk, nok fisk til hele markedet egentlig, sier han og viser til en flat pris på fisk over tre kilo – på 50 kroner blank.

Oppgang
Og 50 kroner i snitt er da også gjennomgangstonen hos en rekke eksportører iLaks har snakket med etter lunsj fredag. 

Det betyr en oppgang på noen få kronestykker fra sist fredag. Sesongmessig skal det da også dra seg prismessig mot slutten av februar.

– Det drar seg til, over 50 kroner. Ikke over 55 kroner. 52 kroner? Det tror vi på, men det er litt tidlig ennå. Her er litt mindre fisk, så det kan dra seg godt til ut på dagen, sier en trader.

Integrerte
– 50 kroner? spør en importør, før han selv svarer: – Jeg vet ikke. Det er det de sier, men det er lavere. De selger mye volum til Polen på lave priser. Det er i hvertfall ikke noe mer enn 50 kroner. Storfisken er lavere.

– Det som er spesielt er at de integrerte dominerte totalt. Det betyr at prisene er lavere enn det eksportørene sier. Det er samme priser som forrige toppnotering som vi hadde for to uker siden, mener han.