Lakseprisen tar av – opp 15 prosent til neste uke

Nyheter
0

Det drar seg til.

Med en drøy måned igjen til jul bygger etterspørselen etter laks seg opp. Uten økning i utbudet går prisen i været.

– Prisene har steget en god del i markedet. Det er ganske mye opp, sier en innkjøper til iLaks.

– Det har vært en del kanselleringer og har vært en del dårlig vær, både her (på Vestlandet) og i Skottland. Det har medført at en del fisk har blitt forsinket inn i markedet. Så det har drevet opp prisen med en euro – på alle størrelser, forklarer han.

Fakta

iLaks henter hver fredag etter lunsj inn spotpriser for laks. Dette er fisk som skal leveres den følgende uke. Her kontakter vi flere ledd i verdikjeden, herunder oppdrettere, eksportører og importører. Vi har alltid minst fem uavhengige kilder, selv om ikke alle kildene nødvendigvis vises på trykk. Vi varierer hvilke kilder vi bruker, og bruker ikke de samme kildene hver gang.

Han ser følgende spotpriser for den kommende uke:

  • 3-4 kg 74 kroner
  • 4-5 kg 76 kroner
  • 5-6 kg 78 kroner
  • 6+ kg over 80 kroner

Byr opp
– Vi har kjøpt på de prisene. Vi trenger fisken, og byr opp prisen overalt. Om det holder, er noe annet. Det er nok tvilsomt, medgir han.

Men kontraktmarkedet er fortsatt tørt. Dagens utspill fra regjeringen endrer ikke det.

– Normpris i et utvalg – det er lite konkret. Jeg forventer ingen avklaring i år. Det forandrer ingenting. Ingen kontrakter. Helt avlyst – alt.

– Det spekuleres i at Aldi vurderer å kutte fersk norsk laks, omløpshastigheten er for dårlig. Det er nedgangstider i Tyskland så det holder. Og de har ikke fått priser for neste år. De er helt avhengige av å få priser (på kontrakter – red. anm.).

Samtlige kilder iLaks har snakket med fredag bekrefter stigende priser.

Ikke uventet
– Jeg hører 3-4 passerer 75 kroner. Det er ikke omsatt mye til nå, men en ser hvordan det ser ut. Kanskje det begynner å bli begrenset med opptak, og så kommer etterspørselen. Så blir det oppgang. Ikke uventet, sier en trader.

– 75, 76, 77 kroner, får en vel tro da. Det er ikke gjort så mye enda, men det er en bra skrell dette, legger han til.

En oppdretter viser til 3-4-priser på 76 kroner. – Et voldsomt byks, sier han. – Kina-fisk til 100 kroner, supplerer han.

Prisene stiger dermed mer enn en euro – på en uke.

– Godt og vel, det blir dyrt til neste uke, sier en eksportør. – Men man er nervøs for sluttuke. Det har vært en del som har kansellert slakt på Vestlandet. Det har ristet løs en del.

– 75 ,77, 81 kroner på 3-6 på innkjøp for oss – sånn det ser ut nå, sier han.