Omsetnings- og logistikkutfordringene tårner seg opp.
– Jeg hører det er kaotisk, sier en utenlandsk laksekjøper til iLaks. – Det er lavt 50-tall folk snakker om. 50-55 kroner, sier han om lakseprisen.
Det betyr et tungt fall fra nivåene sist fredag.
– Problemet er at det stopper opp. Nå er første bølge over på retail. De (foredlingsbedriftene – red. anm.) har kontrakter med dem på kontinentet, og de får beskjed om å roe ned på leveranser. Foodservice er ned. Retail går greit, men roer ned. Det er fase to det.
Stopp
Flymarkedet har tørket inn som følge av kampen mot korona-viruset.
– Det er full stopp på USA. Lite på Kina. Nå er det back to basic. Kun fokus på Europa for Norge. Chile er i ferd med å kollapse på grunn av flytrafikken på USA. Så får vi se hvor den fisken går. Det er store fryselagre, forteller innkjøperen.
Han advarer nasjonale myndigheter mot kortsiktige tiltak som vil øke lakseproduksjonen.
– Det går ikke an å øke MTB nå. Det er ikke løsningen. Det er kortsiktig. Det Norge nå må gjøre er å levere så mye fisk som mulig, og ikke være så nøye på prisen de får. Polen er markedet.
Budskapet er entydig fra markedsaktørene idag. Prisen skal langt ned.
Risiko
– 55 kroner tror jeg ikke på. Jeg har ikke gått et sekund over 50 kroner. 50 til 53 kroner – max, sier en trader.
– Jeg tror ikke folk forstår hvilke utfordringer vi har nå, med kunder som ikke betaler kundene sine. Det er ikke priset noe risiko inn i dette her. Folk må ta innover seg – det er ikke en restaurant som er åpen noen plass, påpeker han.
Fakta
Det meldes om en god del usolgt fisk i markedet.
– Noen har fisk stående fra mandag. Den selger de for 40 kroner. Vi kan ikke ta på oss mer enn vi har kontroll på, så vi reduserer kvantum dramatisk. Det ligger rundt 50 kroner. Noen snakker lavere. Noe lystig bilde, det er det ikke. Vi fryser også inn, vi blir ikke kvitt fisken, sier en eksportør.
Mange viktige markeder er reelt sett stengt ned. De hemmer omsetningen og plasseringsevnen.
Kapasitet
– Vi har ikke kapasitet på fly. Vi har utfordringer på storfisken. Chile fryser inn fisk. Alle må fryse inn. Vi ser vi blir ikke kvitt det. Det er et lager som blir bygget opp nå. Den fisken skal ut på et tidspunkt. Det vil jo gå ut over salget en periode. Vi blir selvfølgelig berørt, som alle andre i verden, men vi er ikke i den verste bransjen, sier eksportøren videre.
– Vi diskuterer ikke 50-øringer. Den tiden er over for en stund. Vi får prøve å løse ufordringer til oppdrettere og kunder. Pris får komme i andre rekke. Vi får stå sammen som næring, og må prøve å løse de utfordringene vi har sammen, legger han til.
– Hvis du skal selge noe bør du ha 52 kroner. Og så havner det vel på 53-54 kroner, sier en annen. – Det er det samme hva du har på fisk – de (kundene -red. anm.) venter lengre før de plasserer ordre, og det går utover volumet. Det er ikke enkelt. De ligger nede, alle restauranter, så da vet en hvordan det blir.