Lakseprisen sprenger skalaen

Nyheter
1183

iLaks rapporterte allerede på tirsdag at den første billasten med laks var omsatt på over 70 kroner. Fredag er den store handledagen for norsk laks.

Og prisene fortsetter å stige.

En selger hos en nordnorsk oppdretter viser til følgende laksepriser FOB anlegg:
* 58-61,50 kroner på 2-3
* 62-63 kroner på 3-4
* 63-64 kroner på 4-5
* 66 kroner på 5-6

– 6+ har vi solgt veldig lite, noen hundre kasser, på 72 kroner til Europa. Tidlig neste uke er solgt på dette nivået. Mandag og tirsdag er vi helt utsolgt på dette nivået, sier han til iLaks.

Desperat
– Det er en desperat kamp der ute, sier han og kaller tapene «formidable» som store foredlere i Øst-Europa tar, når en vet hvilke kontrakter de har mot tyske supermarkedkjeder.

– De tåler ikke veldig mange ukene på dette nivået. Selv på en moderat valutakurs: Det bikker over syv euro levert på kontinentet.

Han tror ikke dette ekstremt høye prisnivået vil vedvare lenge.

Knapphet
– Du ser ikke midten av 60-tallet i veldig mange uker, men det er en tight periode her. Det er mange som har underkjent effekten av luseslaktingen. Det kunne gitt effekt i desember, det gjorde det ikke, så derfor kommer effekten enda sterkere nå, forklarer han.

En eksportør på Vestlandet kjenner seg igjen i prisene som gjengis.

– Det er veldig stort sprang i prisbildet her. Prisene i sør ligger mye rundt 55-56 kroner på 2-3, 62 kroner på 3-4, 65-66 kroner på 4-5, 66-68 kroner på 5-6 og 73 kroner på 6+.

– Det er rimelig vanskelig å få noe forhåndsaksept på dette nivået i dag. Vi synes å se at dette prisbildet er så sterkt at en del har begynt å etteranmelde fisk for slakting. Det tyder på at utbudet vil øke noe neste uke. Vi opplever nå at en del industrielle aktører er i ferd med å permittere og stoppe opp sin produksjon. Noen sier det er en bedre forretning å betale penalty til kunder enn å kjøre produksjon, forteller han.

– Men prisene gjenspeiler tilbud og etterspørsel, det må vi bare ta inn over oss, men jeg tror ikke noen på sikt bør seg dette som en varig situasjon.

Krokodille
– Vi skal ikke tro at dette er en varig situasjon så lenge prisen er høyere enn indrefilet på de fleste dyr du kan tenke deg, inklusiv krokodille. Vi må faktisk til tiden lenge før FOS gikk konkurs (i 1991 – red. anm.) for å finne et prisbilde i kronebeløp tilsvarende det vi ser nå. Jeg er så gammel at jeg har solgt rund laks til jul til Spania for 60 kroner til oppdretter i 1984. Det er klart det er høye priser i 1984-kroner.

En annen eksportør skisserer et marked preget av desperasjon.

– Prisbildet er nok ganske varierende. Mandagsprising er høyere, sluttuke litt lavere. Har du mye storfisk, så klarer du å dra opp prisen. Det er kinesisk nyttår, de tar mye 5+ i fly, forklarer han.

– Kundene synes det begynner å bli, som de sier, litt usmakelig. De begynner å lure på om vi skal ta livet av næringen.

– Jeg må regne både to og tre ganger; jeg er ikke vant til 6-tallet og 7-tallet. Det er klart det er ikke bærekraftig, men vi får være lykkelige på oppdretternes vegne. Det er kjekt for dem, avslutter han.