Lakseprisen opp til over 60 kroner neste uke

Nyheter
1517

Eksportørene mener oppdretterne presser opp prisene frem mot påske. 

– Vesentlig lavere slakt og lavere volumer gjør at det ikke er nok fisk i markedet. Det driver prisene oppover. Og så er vi en uke nærmere påske. Det er en kombinasjon som gjør at prisene beveger seg såpass mye, sier en oppdretter.

Oppdretteren forteller at de selger fisk til godt over 60 kroner kiloet fredag ettermiddag.

At prisen skal opp til over 60 kroner kiloet neste uke er samtlige av de seks industrikildene iLaks har snakket med enige om.

Fakta

iLaks henter hver fredag etter lunsj inn spotpriser for laks. Dette er fisk som skal leveres den følgende uke. Her kontakter vi flere ledd i verdikjeden, herunder oppdrettere, eksportører og importører. Vi har alltid minst fem uavhengige kilder, selv om ikke alle kildene nødvendigvis vises på trykk. Vi varierer hvilke kilder vi bruker, og bruker ikke de samme kildene hver gang.

Flere sitter på gjerdet
Den ventede prisoppgangen gjør at flere er avventede i markedet.

– Det er kraftig oppgang, men vi har ikke kjøpt noe enda. Det ser ut som oppgangen i prisen kommer en uke tidligere i år enn vanlig. Det blir nok 60 kroner kiloen, til og med for 3+, sier en eksportør.

– Vi har inntrykk av at det er lite fisk i markedet. Vi sitter på gjerdet og venter og har ikke solgt noe enda. Prisen kommer til å gå over 60 kroner. Vi er veldig positive, sier en oppdretter.

Mener prisene hauses opp
Andre eksportører mener prisene er opphauset til alt for høye nivåer for neste uke, og at det er nok fisk tilgjengelig i markedet.

– Det finnes fisk du kan kjøpe i Oslo i dag for 57 kroner. At prisen da skal være over 60 kroner neste uke, det skjønner jeg ikke. Men sånn blir det, sier eksportøren.

En annen har samme inntrykk.

– Oppdretterne presser på i alle endre for å presse opp prisene. Det er fisk til overs så det er ingen grunn til oppgang annet enn at det var oppgang på dette tidspunktet i fjor. Vi tar det helt med ro foreløpig.