Lakseprisen hopper ti prosent: – Det er den sterkeste etterspørsel jeg noensinne har sett

Nyheter
0

Har vi lagt prisbunnen bak oss?

Det drar seg til. Sesongmessig skal lakseprisen begynne å klatre nå – på sin ferd mot en topp rundt jul.

– Det vi har solgt på, vi har bra volum om dagen så vi må selge til alle segmeneter, er 53 kroner på 3-4 kg, 55 kroner 4-5 kg og 57 kroner på 5-6 kg, sier en lakseselger ved et oppdrettselskap, før han legger til: – Det er nok Polen-priser.

– Og så har vi target priser på 55, 57 og 60 kroner. Så sier våre kunder at de kan kjøpe på 54, 57 og 58 kroner. Sannheten er nok et steg mellom Polen-pris og target pris: 54, 56 og 58-59 kroner.

Fakta

iLaks henter hver fredag etter lunsj inn spotpriser for laks. Dette er fisk som skal leveres den følgende uke. Her kontakter vi flere ledd i verdikjeden, herunder oppdrettere, eksportører og importører. Vi har alltid minst fem uavhengige kilder, selv om ikke alle kildene nødvendigvis vises på trykk. Vi varierer hvilke kilder vi bruker, og bruker ikke de samme kildene hver gang.

Det betyr i så tilfelle de høyeste prisene på denne siden av fellesferien.

Optimistisk
– Samtidig har valutaen har gått fra 10,17 til 9,88 på to uker. Men om det er tre, fire eller fem kroner opp er ikke så interessant. Alle de siste fire ukene er høyeste eksportuke ever fra Norge – med prisstyrkning på toppen av det hele. For noen uker siden kunne vi forklare med et med at det var lagerbygging, men nå er det ikke det. Jeg kjenner mange store aktører som sier de ikke gjør det lengre. Nå er det reinspikket etterspørsel. Det er den sterkeste etterspørsel jeg noensinne har sett, sier han engasjert til iLaks.

– Vi hører fra retail at fersk laks i Tyskland – det er langt bedre enn vi trodde. Man har grunn til å være optimistisk for lakseprisen en god stund fremover. Det vi ser nå er det råeste, sier han, bevilger seg en liten kunstnerpause, før han fortsetter: – Vi er godt inne på 50-tallet, mens vi, bare på fersk, selger 5-6.000 tonn mer hver uke ut av Norge. Og det er normalt trykk fra Færøyene og de andre i Europa. USA har 15 prosent mer tilførsel year to date og andre proteiner har også steget mye i verdi – annet rødt kjøtt, frossen sjømat og så videre.

Samtlige av dagens industrikilder sier det er en klar prisoppgang for den kommende uke.

– Jeg tipper på oppunder 55 kroner. Det er vel de som vil ha lavere også, men det havner nok der, sier en trader.

Jekket opp
– Det er opp, hører jeg. Det er usikkert hvor mye det er opp, om det er noen kronestykker opp eller mer. Jeg hører fra 2-3 kroner opp – og høyere også, sier en importør. – De integrerte har jo bare jekket opp prisene, men jeg hører en del er øremerket Polen – på lavere priser.

– Alle skal jo prøve å få prisen opp. De begynte veldig mye opp i dag tidlig, men det har roet seg ned. De tilbyr nå et par kroner opp, sier en eksportør.

Han viser til følgende priser (til oppdretter): 52 kroner på 3-4 kg, 53 kroner på 4-5 kg, 54 kroner på 5-6 kg og 55-56 kroner på 6+.

– Får du kjøpt på de prisene?

– Nei, det vet jeg ikke. Alle venter. Det virker som om det blir en lang ettermiddag. Hvis det blir dyrere må en nesten begrense kvantum. Mye av fisken blir kjøpt for å legges på lager. Det er ikke marked for alt i ferskmarkedet. Men det er vanskelig å spå. Det er et sterkt marked, sier han.