Lakseprisen faller tilbake – ned mot 120 kroner

Nyheter
0

Fortsatt skyhøye nivåer.

– Prisene har gått ned en del. Nesten en tier, tenker jeg. Men det er ikke mange prosenter slik som prisene er nå, sier en eksportør, lettere oppgitt, til iLaks.

Fakta

iLaks henter hver fredag etter lunsj inn spotpriser for laks. Dette er fisk som skal leveres den følgende uke. Her kontakter vi flere ledd i verdikjeden, herunder oppdrettere, eksportører og importører. Vi har alltid minst fem uavhengige kilder, selv om ikke alle kildene nødvendigvis vises på trykk. Vi varierer hvilke kilder vi bruker, og bruker ikke de samme kildene hver gang.

– Vi selger med store tap. Hver uke faller det tilbake, sier han, og viser til følgende prisleie (til oppdretter):

  • 3-4 kg 114-115 kroner
  • 4-5 kg 116-117 kroner
  • 5-6 kg 118 kroner – og ikke mer på 6+.

– Noen få markeder tar prisen, alt etter vekt og størrelse. De skal ha lite fisk. Bildet er komplisert. Noen kunder betaler prisen, andre betaler den overhode ikke. Tilbudet er redusert men etterspørselen er sterkt redusert på grunn av de prisene vi ser nå. Det er voldsomt svingende, nesten fra time til time.

Beskjeden fra markedsaktørene fredag, hvorav mange av dem er på vei hjem fra den store sjømatmessen i Boston, er entydig:

– Prisen faller tilbake til nivåene før forrige uke, sier en innkjøper.

På spørsmål om snittprisen går under 120 kroner, svarer han: – Ja, definitivt.

– Vi får litt juling. Det ble for høyt fredag. De har falt ut over uken. Folk sitter med rester, sier en trader.

– Vi ser priser på 117, 120 og 123 kroner på 3-6. Jeg har vel sett for meg at vi kommer littegrann mer ned. 6+ selges med tap 10-12 kroner. Jeg vet ikke om du får en 5+ pris eller om du får mindre distanse mellom 5-6 og 6+. Jeg tror de kommer litt mer ned før de blir setlet.

Han registrerer at spotprisene fortsatt holder seg på historisk høye nivåer.

– Vi kjører safe. Vi kjøper ikke mer enn vi trenger for neste uke, legger han til.