Lakseprisen faller tilbake i stille marked

Nyheter
963

Avventende kjøpere og økte slaktevolumer sender lakseprisen ned.

– Jeg sitter midt oppe i det nå. 3-6 kilo går for 55, 56 og 58 kroner, sier en laksetrader til iLaks.

Det betyr et tungt fall fra forrige uke, hvor de mest omsatte vektklassene ble omsatt på midten av 60-tallet.

– Det spriker i alle retninger. Det er alt jeg vil si, sier en salgssjef hos en vestlandsoppdretter. Han ønsker ikke å si hva han forventer om neste ukes laksepris – verken om den skal opp eller ned. 

Fakta

iLaks henter hver fredag etter lunsj inn spotpriser for laks. Dette er fisk som skal leveres den følgende uke. Her kontakter vi flere ledd i verdikjeden, herunder oppdrettere, eksportører og importører. Vi har alltid minst fem uavhengige kilder, selv om ikke alle kildene nødvendigvis vises på trykk. Vi varierer hvilke kilder vi bruker, og bruker ikke de samme kildene hver gang.

Slapt
Men alle øvrige industrikilder er enige om at prisen skal ganske mye ned.

– Jeg forventer mellom 50 og 55 kroner. En kommer ikke ned på 50, men kommer ikke over 55 heller, sier en eksportør.

– Det er litt slapt nå på sommeren. Plutselig var det nok av storfisken – det er jo den som har holdt det oppe. Det er tydeligvis bra tilgang på alle størrelser. I alle fall i forhold til etterspørselen. Her er en del usolgt fisk idag. Det er vanskelig å finne nivåene å kjøpe på, legger han til.

Eksportørene har ingen bråhast med å sette innkjøpsprisene i dag.

Smertefullt
– Tja. Ikke der vi tar tak på det ennå, skriver en av dem i en sms til iLaks.

– Det er et gigantfall. Ja, det er ikke mer å si om det, sier en annen. – Det er smertefullt når det faller så mye. Eksportørene har hatt det rimelig tøft.

– De slakter alt for mye fisk. Det virker som alle skal slakte før fellesferien. Problemet er at vi ikke får plassert det. En må sikkert fryse inn fisk, spår han.