Lakseprisen faller tilbake: – Det store julerushet skulle vært i full gang nå, men de er forsiktige

Nyheter
1986

Etter et kort blaff av oppgang sist fredag, muligens preget av forhåpninger til ny vaksine mot Covid-19, faller prisen tilbake mot nivået for to uker siden.

– Det er altfor mye storfisk. Og det er der det ikke er et marked. Prisene er i alle fall ned idag. Jeg hører storfisken, 6+, går lavere enn 3-6 kg, sier en importør.

Fakta

iLaks henter hver fredag etter lunsj inn spotpriser for laks. Dette er fisk som skal leveres den følgende uke. Her kontakter vi flere ledd i verdikjeden, herunder oppdrettere, eksportører og importører. Vi har alltid minst fem uavhengige kilder, selv om ikke alle kildene nødvendigvis vises på trykk. Vi varierer hvilke kilder vi bruker, og bruker ikke de samme kildene hver gang.

Han har fått med seg Fiskeridirektoratets biomassestatistikk, som viser en saftig økning i varebeholdningen i sjøen i løpet av oktober.

– De kan ikke la fisken stå i sjøen, de må få den ut. Alle vet det er et stort lager i Europa. Og så kommer Chile-lageret, påpeker han.

Volumøkning
Andre istemmer et inntrykk om en prisnedgang på 3-4 kroner fra sist fredag.

– Her er en del fisk igjen. Vi får håpe vi ikke får for stor volumøkning. Markedet er vel tilbake på det nivået en var på i forrige uke, sier en eksportør.

– Markedet er stille. Både i Norge og ute. Det store julerushet skulle vært i full gang nå, men de er forsiktige. De bygger ikke lager nå før julestria. Det blir nok litt mer kontrollert enn det bruker å være, sier han, og kaller situasjonen «utfordrende».

Samtidig vokser laksen seg feit i sjøen.

– Det er ikke noe kulde. Det er gode vilkår for å vokse. Fisken vokser fort – og den blir stor. Det blir en ubalanse.

Tungt for storlaks
Markedet for storlaks, dominert av flyfrakt til Østen, beskrives av flere aktører som krevende.

– Folk prøver å selge 6+pakking idag på 39 kroner FCA anlegg og får ikke salg, sier en trader, og viser til priser på 41-42 kroner for neste uke.

– Fly er utfordrende. Og flyratene er stigende, siden det kommer annet gods inn som betaler seg bedre enn å fly fisk, sier en annen.

iLaks’ industrikilder viser til følgende laksepriser, til oppdretter, for fisk som skal leveres den kommende uke:

  • 3-6 kg 40-42,50 kroner  
  • 6+ kg 38-42 kroner