Lakseprisen bykser til sitt høyeste nivå på åtte måneder

Nyheter
1939

Har steget med nærmere 20 prosent på en uke.

– Vi har solgt to biler på 60 kroner, på 3-6 kg. Og så tikker det inn en ordre her, mens vi snakker, på 59, 60 og 61 kroner for 3-6 kg, sier en smørblid oppdretter til iLaks. 

– Opp åtte kroner på en uke, sier han om lakseprisen.

Fakta

iLaks henter hver fredag etter lunsj inn spotpriser for laks. Dette er fisk som skal leveres den følgende uke. Her kontakter vi flere ledd i verdikjeden, herunder oppdrettere, eksportører og importører. Vi har alltid minst fem uavhengige kilder, selv om ikke alle kildene nødvendigvis vises på trykk. Vi varierer hvilke kilder vi bruker, og bruker ikke de samme kildene hver gang.

– Det er ikke lite fisk. Det er bra etterspørsel. Volumene er relativt høye. Vi er fornøyd, legger han til.

Uvær
Det lett euforiske prisbildet bekreftes av samtlige kilder iLaks har snakket med etter lunsj fredag.

– Når det nærmer seg 60 kroner, er fokuset satt fra produsenten. Så det handler mer om hva han skal ha enn hva markedet er villig til å betale. Men det har kommet et prisløft på grunn av uværet som har vært denne uken. Det kom på mandag, og det var derfor prisene tok av, sier en eksportør.

– Jeg har ikke kjøpt noe særlig, men hører 60 kroner for 3+. Det skjedde fort. En euro på en uke, sier en annen.

Han klør seg i hodet, og innrømmer at han er tatt på sengen av den voldsomme oppgangen. Han har brukt dagen på å finne driverne bak prisendringen.

– Utsatt slakt, oppdretterne vil utnytte MTB maksimalt, lusesituasjonen er stabil og rolig. Husk at oppkjøring til påske begynner i uke ni og ti. Der er definitivt mindre fisk. Mars måned ligger an til å få en høy pris.

Manko
– Vi har sett det før, prisene kan svinge mye og fort. Når det er manko så er det manko, sier eksportøren.

– Pris er kommet litt ned til forbruker. Laks er et populært produkt. Det er mangel på flyfraktkapasitet. Etterspørselen er større enn vi klarer å dekke, resonnerer han.

Noen ser enda høyere priser enn dette.

– 62-65 kroner. Opphausing og bare tull. Rekyl på onsdag i neste uke, skriver en trader i en sms til iLaks.