Lakseprisen bryter under 50 kroner

Nyheter
1988

Etter to måneder med spotpriser på 50-tallet, kommer et nytt fall.

– Vi har ikke handlet noe, har bare fått indikasjoner på hvor det skal. Men det skal ned, sier en innkjøper til iLaks.

– Jeg har hørt pluss/minus 50-nivå for 3-6. Kanskje under 50 kroner også. Det er litt fisk igjen usolgt i dag også, som preger markedet litt.

Fakta

iLaks henter hver fredag etter lunsj inn spotpriser for laks. Dette er fisk som skal leveres den følgende uke. Her kontakter vi flere ledd i verdikjeden, herunder oppdrettere, eksportører og importører. Vi har alltid minst fem uavhengige kilder, selv om ikke alle kildene nødvendigvis vises på trykk. Vi varierer hvilke kilder vi bruker, og bruker ikke de samme kildene hver gang.

Avventer
iLaks har snakket med seks uavhengige industrikilder etter lunsj fredag, og de viser til følgende prisnivå til oppdretter for neste uke:

* 46-48 kroner for 3-4 kilo

* 48-50 kroner for 4-5 kilo

* 50-52 kroner for 5-6 kilo

– Det er en del fisk som skal ut enda. Det er all grunn til å ikke stresse, ta livet med ro og vente, sier en eksportør, og legger til: – Småfisk er veldig vanskelig.

Sesongmønster
– Vi får noen uker med fall nå. Det er uunngåelig, når sommerfeiren avvikles i Europa, sier en innkjøper og viser til det sedvanlige sesongmønster med fallende spotpriser på seinsommeren og tidlig høst.

– Men det er tatt ut en del fisk. Det kan fort bli sterkere enn vi tror utover høsten, bemerker han.

Samtlige kilder kommenterer det betydelige utbudet av fisk som skal plasseres i markedet.

Ikke over
– Det er bra fall da. Det står en del usolgt fisk. Markedet er mettet. Det er ganske så vanskelig, sier en trader.

– Jeg tror det fortsetter videre nedover, sier en annen.

– De store skal slakte hele helgen. Det er varslet gigantslakt neste uke. Vi tror at prisen skal ned mot midten av 40-tallet neste uke. For 6-, i hvertfall. 6+ lever sitt eget liv, sier en eksportør. – Vi snakker om et prisfall på 6-7 kroner. Men fallet er langt i fra over.