Lakseoppdrettere i Trøndelag i klinsj med fuglevenner

Nyheter
1388

Oppdrettere i Åfjord og i Vikna i Trøndelag har fått lov til å skyte skarv som tar laks. Norsk Ornitologisk Forening og Naturvernforbundet reagerer på tillatelsen.

– Det er trist og det er litt meningsløst at en næring som i utgangspunktet har et omfattende omdømmeproblem, med rømming av laks, lakselus og rekedød nå også skal skyte sjøfugler, sier Kjetil Aadne Solbakken som er generalsekretær i Norsk Ornitologisk Forening til NRK.

Naturvernrådgiver for fuglevennene, Martin Eggen, kaller søknadene om fellingstillatelse for «svært overfladiske», og mener fellingene er lite bærekraftige på sikt. .

Midt-Norsk Havbruk er et av selskapene som har søkt om fellingstillatelse på skarv. Totalt hekker det rundt 20.000 par med skarv langs kysten.

– For oss handler det om at vi skal beskytte laksen, som er husdyret vårt, sier produksjonssjef i Midt-Norsk Havbruk, Frank Øren.

Sjømat Norge støtter oppdretterne.

– Skarven viser seg å være et intelligent dyr som unngår skremsler, og da må du ha fellingsløyve for å unngå problemer, sier informasjonssjef Øyvind André Haram til NRK.